ZAGREBAČKI PROFESOR DEJAN JOVIĆ: „Glasanje Hrvatske u vezi s rezolucijom GS UN o Gazi je pogrešno i štetno…“

-Može se kad se hoće, poručio je Jović.

  • Regija

  • 29. Okt. 2023  

  • 0

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zegrebu i bivši savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Jospiovića komentirao je glasanje Hrvatske u Generalnoj skupštini UN-a.

-Glasanje Hrvatske u vezi s rezolucijom GS UN o Gazi je pogrešno i iz više razloga štetno za samu Hrvatsku. Usamljenija nego ikad, na strani gubitnika u ovom glasanju, izloženija sigurnosnim rizicima, a u unutarnjoj politici daje dobar (i opravdan) razlog kritičarima vlade.

Najsvjetliji moment hrvatske vanjske politike je bio 2003. kad je Hrvatska odbila da se pridruži ratnoj koaliciji protiv Iraka - zahvaljujući prije svega Stjepanu Mesiću. Iako tada nije bila ni u EU ni u NATO, a htjela je biti i trebala joj je podrška. Može se kad se hoće, poručio je Jović.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se traži "trenutno humanitarno primirje" u Gazi. Međutim, Hrvatska je bila protiv ovakve rezolucije, zajedno s još 14 država. I dok u Vladi objašnjavaju da nisu mogli podržati rezoluciju u kojoj se ne osuđuje Hamas, iz Ureda predsjednika RH oštre reakcije. Kažu da je Vlada bez savjetovanja s predsjednikom donijela odluku kojom je ugrozila nacionalnu sigurnost.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...