LUD, ZBUNJEN, NENORMALAN: Dodikov zastupnik branio neustavni Dan RS-a, pa spomenuo prvog bosanskog kralja...

Mazalica je rekao da je argument pred Ustavnim sudom BiH bila pozivnica za obilježavanje koja sadrži i satnicu liturgije sa početkom u 9 sati.

  • Vijesti

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 4

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica (SNSD) izjavio je da „Dan Republike Srpske - 9. januar ima pravni, historijski i simbolički značaj koji dodatno potvrđuju svi koji hoće da ga ospore, zbog čega se treba oduprijeti pokušajima njegovog ukidanja“.

- Republika Srpska će odbranom 9. januara dodatno potvrditi svoj integritet, slobodu i samopoštovanje. Dan Republike Srpske je godišnjica začetka Republike Srpske kao države koja je priznata u Dejtonu i kao takva nastavila da postoji kao entitet u okviru BiH, rekao je Mazalica.

On je povodom proslavljanja neustavnog Dana Republike Srpske - 9. januara rekao da je „RS osnovana u miru, te da taj dan nije neposredno prouzrokovao rat niti sukobe“.

-Nešto kasnije srpski predstavnici prihvatili su mirovni plan koji su muslimanski predstavnici odbili, ali što je najvažnije, taj dan je prouzrokovan pokušajima izolovanja i eliminacije srpskih predstavnika u institucijama BiH iz odlučivanja, što prema međunarodnom pravu predstavlja dovoljan osnov za stvaranje jezgra buduće državnosti srpskog naroda na ovom prostoru.

Međutim, iako se često navodi kao razlog njegovog osporavanja ono što se dešavalo u ratnim sukobima, Ustavni sud BiH ga je osporio zbog vjerskog karaktera, kojeg on zapravo i nema. I da jeste vjerski, to bi bi bio prvi praznik u istoriji Evrope koji je osporio neki sud zbog vjerskog karaktera, kazao je Mazalica za Srnu.

Mazalica je rekao da je argument pred Ustavnim sudom BiH bila pozivnica za obilježavanje koja sadrži i satnicu liturgije sa početkom u 9 sati.

- Tu dolazimo do kontroverzi i identitetskih protivrječnosti Bošnjaka, naroda čiji su predstavnici i pokrenuli postupak osporavanja ovog praznika, jer ima vjerski karakter. Koliko god se uzdali u Tvrtka Prvog Kotromanića, navodno bosanskog kralja, zabilježeno je da se istom svecu Svetom Stefanu on moli, kazao je Mazalica.

On je kazao da je ovo još jedan dokaz da je u izgradnji identiteta Bošnjaka jedina konstanta zapravo negiranje srpskog, a zapravo njihovog prethodnog, identiteta, odnosno ne valja svetac kojem se moli kralj koji je "otac nacije".

-I taj kralj slovenskog imena, srpskih korijena i hrišćanske vjere valja samo zbog toga što je kralj Bosne, a koju nastoje da prisvoje samo za sebe.

Zato je u proslavljanju 9. januara podjednako važno sačuvati i srpski identitet Bosne i Kotromanića, odnosno ne dati drugima da uzmu ono što nam vijekovima pripada. Da bismo sačuvali 9. januar, mi moramo sačuvati sebe i obrnuto. Јedno ne može bez drugoga i podjednako je važno sačuvati pravno, ali i svečano obilježiti ono što nas izdvaja od drugih i što nas pokreće na dobra djela, jer to što je Sveti Stefan prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom, iz kolektivnog sistema vrijednosti, postaje i individualna karakteristika našeg čovjeka, a to je da je spreman na žrtvu radi opšteg dobra, naveo je Mazalica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...