SRAMNE PORUKE IZ REPUBLIKE SRPSKE: Agresiju na Bosnu i Hercegovinu nazvali „navodnom“, smeta im Muzej stradanja…

Slično mišljenje nedavno je iznio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

  • Vijesti

  • 05. Jan. 2024  05. Jan. 2024

  • 7

Najava gradnje “muzeja stradanja građana BiH” u Vogošći koji će, kako je navedeno, “trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke” tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu izazvala je sramne reakcije iz republike Srpske.

-To predstavlja još jednu perfidnu igru političkog Sarajeva i pokušaj da se prikaže kako je na BiH navodno izvršena agresija te da su Bošnjaci, kao personifikacija građana, jedini stradalnici, kaže za “Glas” vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Viktor Nuždić.

- Ovo nikako ne može doprinijeti pomirenju, jer se konstantno ignorišu srpske žrtve. U Sarajevu i dalje svjesno zatvaraju oči pred činjenicom da je u tom gradu bilo na stotine logora i kazamata za Srbe. Ovo je jedan od načina da se ta činjenica gurne u istorijski zaborav. Žele “izbrisati” logor “Viktor Bubanj” u kom se danas, apsurda li, nalaze smještene pravosudne institucije BiH. U kom pravcu sve to ide može se vidjeti i iz primjera podizanja spomenika na Kazanima, na kom je svjesno izostavljeno da se navede koje su nacionalnosti bile žrtve, navodi Nuždić.   

Slično mišljenje nedavno je iznio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD).

-Namjerno i zlonamjerno se u naziv ovog muzeja stavlja riječ “građani”, kako bi se pokušala odbraniti bošnjačka teza o nekakvoj agresiji na BiH. Na taj način se želi promijeniti karakter rata te obesmisliti sve srpske žrtve, kazao je Ćosić.

Podsjetimo, bivši premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, 4. januara 2023. godine uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992. - 1995. godine i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...