HRT O 40 GODINA OD SARAJEVSKE OLIMPIJADE: Nezamislivo da je grad bio centar svijeta, ostala samo pustoš i sjećanja

Hrvatska radiotelevizija na Facebooku je podijelila post uoči obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, uz konstataciju da su ostali samo pustoš i sjećanja.

  • Mini market

  • 05. Jan. 2024  05. Jan. 2024

  • 0

Zimske olimpijske igre u Sarajevu otvorene su 8. februara 1984 godine, te će uskoro biti obilježena četvrta decenija od najvećeg sportskog događaja u historiji grada.

"Ove se godine obilježava 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu. Ostala su tek sjećanja, na sarajevskim planinama je pustoš, teško je iz današnje perspektive zamisliti da je 1984. glavni grad BiH bio centar sportskog svijeta", navodi HRT u svojoj objavi.

 

Na Igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se u historiji olimpijskih igara na njima pojavio i jedan afrički skijaš, Lamine Gueye iz Senegala.

U programu Olimpijskih igara tada su bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i ski-skokovi.

Igre, koje su ocijenjene najuspješnije organizovanim do tada, su zatvorene 19. februara u Zetri pred 8.000 posjetilaca uz legendarnu poruku Juana Antonija Samarancha "lijepo je bilo u Sarajevu, do viđenja u Calgaryju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...