VOJNO-POLITIČKI ANALITIČAR: Zabrinjavajuće je što Mađar, novi komandant u BiH, ne poznaje misije i zadatke EUFOR-a

Vojno-politički analitičar Hamza Višća stava je da je general-major Laszlo Sticz, novi komandant EUFOR misije Althea u Bosni i Hercegovini, "demonstrirao blago rečeno površno poznavanje Sporazuma o miru u BiH, posebno Ustava, što se može ispraviti dodatnom obukom i čitanjem Sporazuma i pripadajućih mu aneksa".

  • Mini market

  • 05. Jan. 2024  

  • 1

- Ne mislim da je nakaradno tumačenje Dejtona neki Orbanov rukopis. Više je to opomena našoj diplomatiji da radi na objašnjavanju Sporazuma zemljama sa kojima imamo diplomatske odnose - kaže Višća za Faktor.

Mađar koji je preuzeo komandu EUFOR-ove misije Althea u našoj zemlji, govoreći na Kossuth radiju o Bosni i Hercegovini, rekao je da je "korijen trenutne situacije oružani sukob 1992-95", te da je zaključen Dejtonskim sporazumom koji je odredio budućnost regiona.

    

- Postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci - kazao je Sticz.

Doda je da operacija EU-a podržava lokalne vlasti, posebno bh. policiju.

- Vojni rizik je sekundaran, misija EU-a će intervenirati samo ako bosanska policija ne može osigurati mir. Ali situacija bi u svakom trenutku mogla eskalirati, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila, koja mora biti nepristrasna i kredibilna, sa odvraćanjem ako je potrebno - kazao je Sticz.

alt

Višća kaže da ono što nas može zabrinuti je komandantovo nepoznavanje misije i zadataka EUFOR-a.

- Ali, na svu sreću, operacijom Althea se komanduje i rukovodi iz Brisela i vjerujem da neće doći do narušavanja lanca komandovanja i da će EUFOR djelovati u granicama mandata. Za ružne scenarije, koji nam se vrte u medijima, trebamo se osloniti na vlastite snage i ulagati napore u postizanje opšteg društvenog dogovora o budućnosti BiH, koja može i treba biti evropska i euroatlanska.

Faktor

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...