SVE GORE I GORE: Nastavlja se rast cijena nekretnina u BiH, cijene stanova lete u nebo...

Tako će biti i u ovoj godini, procjenjuju u agencijama za prodaju nekretnina, gdje kažu i da će do pada cijena doći tek onda kada stanove ne bude imao ko kupovati.

  • Ekonomija

  • 06. Jan. 2024  

  • 1

Cijena kvadratnog metra stana u RS-u u posljednjih nekoliko godina konstantno je rasla. Zatim je polovinom prethodne godine došlo do stagnacije cijena nekretnina, iako su one za naš standard i dalje visoke. Šta nas čeka u ovoj godini i hoće li doći do pada cijene stanova u ovom entitetu?

Najveći rast cijena nekretnina u RS-u zabilježen je u 2022. godini, kada su, zbog povećanja troškova repromaterijala, i domaći investitori bili primorani na povećanje cijena kvadrata stanova. Međutim, građevinski materijal je pojeftinio, ali cijene stanova stagniraju. Tako će biti i u ovoj godini, procjenjuju u agencijama za prodaju nekretnina, gdje kažu i da će do pada cijena doći tek onda kada stanove ne bude imao ko kupovati.

“Investitori ne ulaze u taj proces dodatne izgradnje ako dođe do pada potražnje i nije im nikada prvi korak smanjenje cijene - uvijek će radije produžiti dinamiku prodaje. Ako dođe do smanjenja potražnje, cijene rastu, onda oni, ako su prodavali jednu stambenu zgradu za šest mjeseci, sada će prodavati devet ili 12 mjeseci”, objašnjava za FTV Dragan Milanović, vlasnik agencije za nekretnine.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva u Privrednoj komori RS-a, ističe kako je potražnja na zadovoljavajućem nivou: “Istina je da je u nekom prethodnom periodu došlo do poskupljenja cijena kvadrata stanova, ali to je praćeno ulaznim parametrima. Sve je to doprinijelo da dođe do povećanja. Ono što trenutno imamo je stabilizacija tržišta”.

Nema uslova za pad cijena nekretnina, uvjerava ekonomski analitičar Zoran Pavlović. Građevinski materijal jeste pojeftinio, ali je skuplja radna snaga, objašnjava on: „Imamo osnova da radimo lošije stanove, bez dobre izolacije, ali to nije dobro rješenje. Bolje je da radimo kvalitetnije i bolje i da stvorimo uslove da kupci mogu doći do stambenog kredita i da na taj način riješe svoje stambeno pitanje“.

A za mnoge je i stambeni kredit nedostižan, jer rata često premašuje polovinu iznosa plate. Cijena kvadrata stana u Banjoj Luci u zgradama nove gradnje košta između tri i pet hiljada maraka. S obzirom na to da je potražnja za stanovima manja, u ovoj godini očekuje se i stagnacija gradnje stambenih objekata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...