FBI NA SNAŽNOM UDARU JAVNOSTI: Traži se hitno objavljivanje stotina Epsteinovih dokumenata

Ljudi traže ubrzavanje istrage.

  • Svijet

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

Američki FBI suočava se sa brojnim pozivima javnosti da objavi stotine "nestalih" dokaza zaplijenjenih tokom racije u zgradi koju je posjedovao seksualni prestupnik Jeffrey Epstein u New Yorku.

Nakon što je objavljena lista Epsteinovih prijatelja, otvorila su se brojna sporna pitanja u SAD, prenosi Daily Mail i dodaje da su među predmetima trake, diskovi, pasoši i fotografije, koji su bili u sefu na Epsteinovom imanju tokom upada u njegovu zgradu vrijednu 51 milion dolara, u julu 2019. godine, neposredno nakon što je on uhapšen.

Epstein je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji 10. augusta 2019. godine. Zahtjevi dolaze nakon što su se pojavile spekulacije da je Epstein radio kao agent za izraelsku obavještajnu službu Mossad, prije samoubistva, dok je čekao suđenje za seksualne prijestupe nad djecom.

Agent FBI Kelly Mcguire prethodno je svjedočila da je agencija otvorila sef u njegovom domu u julu 2019. godine, kako bi otkrila brojne dokaze, zajedno sa dijamantima i velikom količinom američkih dolara. Govoreći na suđenju, Epsteinova pomoćnica, takođe optužena Ghislaine Maxwell, rekla je sudu da su agenti samo fotografisali sadržaj, ali da nisu imali nalog da ga oduzmu, objavio je britanski Telegraf.

Kada se agencija vratila da zaplijeni dokaze 11. jula, nestali su, sudeći prema Mcguire, koja je rekla da su vremenom vraćeni u dvije torbe, i da ih je vratio bivši Epsteinov advokat Richard Kahn. Ona nije mogla da potvrdi da li je sadržaj na diskovima bio isti kao onaj koji je fotografisan, ali je rekla da su svi predmeti prebrojani.

Kutije sa diskovima i hard drajvovima su takođe otkriveni u nekoliko soba u Epsteinovom domu, uključujući i u sobi za masažu. Na petom spratu Epsteinove zgrade, agenti FBI su pronašli pedantno označen disk za koji su rekli da sadrži fotografije. Ovo otkriće nametnulo je spekulacije da je Epstein možda vodio tajnu špijunsku operaciju da uz pomoć seksualno kompromitujućeg materijala ucijeni političare i poslovnu elitu.

Bivši izraelski špijuni su zvanično rekli da je Epsteina u špijunsku igru uveo otac pomoćnice Maxwell, Robert Maxwell, koga je Ari Ben-Menaš identifikovao kao agenta Mossada.

Ben-Menaš je radio za izraelsku vojnu obavještajnu službu, u periodu od 1977. do 1987. godine. U izvještajima u vrijeme racije na Epsteinov dom također se govorilo da je u sefu otkrivena hrpa neprimjerenih fotografija djece.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...