VARNICE U SANDŽAKU: Stranka Usame Zukorlića uvjetuje SDA, cilj je rušenje s vlasti…

Obje partije su, u ovom gradu, nakon izbora ostale u opoziciji sa Građanskim pokretom Sandžaka (GPS).

  • Regija

  • 07. Jan. 2024  07. Jan. 2024

  • 1

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka, ni nakon godinu dana od potpisivanja sporazuma o saradnji, ne mogu da pronađu tačku zajedničkog djelovanja u sandžačkim općinama.

Dvije velike bošnjačke partije, sporuzumjele su se kada su formirale većinu u sadašnjem sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV),

Čelna funkcija u toj nacionalnoj instituciji pripala je SPP-u. Dalje od toga nisu odmakli, iako je bilo najava o zajedničkom stvaranju „stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim općinama“.

Saradnja je na ispitu nakon lokalnih izbora u Novom Pazaru i dešavanja u lokalnoj samoupravi u Sjenici.

Obje partije su, u ovom gradu, nakon izbora ostale u opoziciji sa Građanskim pokretom Sandžaka (GPS).

Smatraju da su izbori za lokalnu skupštinu bili neregularni, pa su zatražili poništavanje i novi izlazak na birališta.

Organizovali su i proteste. Na dva su bili zajedno, a treći je protekao bez članova i pristalica SPP-a.

Gradska izborna komisija (GIK) je saopštila da rezultati lokalnih izbora „ostaju nepromjenjeni“, ali posao još nije završen.

Sud je odbio sve primjedbe opozicije, a pred GIK-om su se našle nove primjedbe SPP-a i SDA Sandžaka.

Primjedbe partije Usame Zukrolića, GIK je odbio kao neosnovane i na tu odluku SPP ima rok žalbe Višem sudu, 72 sata od objavljivanja odluke na zvaničnom sajtu RIK-a.

Primjedbe SDA Sandžaka tek treba da budu razmotrene.

U Sjenici, gdje SPP predvodi lokalnu vlast u posljednje tri godine, stvari su se zakomplikovale, kada je, prije mjesec dana, smijenjen predsjednik općtine Munib Mujagić, glasovima odbornika koalicione Sandžačke demokratske partije (SDP) i opozicione SDA Sandžaka.

Novi predsjednik općine je iz redova SDP-a. Čeka se odluka Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o zakonitosti onoga što se događalo u sjeničkoj općini.

Ovi događaji su uticali da čelnici SPP-a, predsjednik i potpredsjednik, Usame Zukorlić i Edin Numanović, pošalju poruku da „SDA Sandžaka treba da se pomiri sa činjenicom da je SPP jača partija“.

Zukorlić je, na godišnjoj konferenciji za novinare, naglasio „da je dosta bilo svađa i uvreda“ i „da obje partije treba da stave po strani svoje želje“.

Prvi put se čulo da je SDA Sandžaka odbila prijedlog SPP-a da formiraju zajedničku predizbornu listu za lokalne izbore u Novom Pazaru.

-Tražili su da, na listi, imaju više odbornika od nas. Da smo formirali tu listu, već bi vlast u Novom Pazaru bila formirana. Neka se zna, da je SDA Sandžaka odbila da imamo pola-pola odbornika. Tražili su da imaju više od nas, a vidjeli ste kakvi su rezultati, kazao je Zukorlić.

Pozvao je Ugljanina da pokaže “da u Sjenici želi da skloni sa vlasti SDP, a onda će zajedno da smijene vlast u Novom Pazaru”.

Zukorlić smatra da je SPP najjača bošnjaćka partija u Srbiji, jer je, na posljednjim, parlamentarnim izborima osvojila oko 30 hiljada glasova i da je po snazi, druga manjinska stranka, u toj državi.

Potpredsjednik SPP-a, Numanović, je otišao korak dalje u ispostavljanju zahtjeva SDA Sandžaka.

Na društvenim mrežama iznio je jasne zahtjeve – da SDA Sandžaka raskine koaliciju sa SDP-om u Sjenici i da djeluju preko Koordinacije koju su formirali.

Smatra da bi raskid koalicije u sjeničkoj opštini, bio značajan radi pokazivanja “iskrenog zalaganja u suzbijanju kriminala i korupcije”, jer kako je kazao: “Ne možemo se boriti protiv njihovih kriminalaca u Pazaru, a obezbjeđivati većinu njihovim kriminalcima u Sjenici”.

Numanović je poručio da SDA Sandžaka treba da se pomiri da je SPP jača stranka i da po tome novopazarski gradonačelnik treba da bude iz njihovih redova.

Pozvao je Ugljaninovu partiju “da prihvati ove príncipe i da podrži borbu u skladu sa voljom naroda”.

IZ Ugljaninove partije, za sada, nema komentara na uslovljavanja SPP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...