PUCALI NA KUĆE POVRATNIKA U POTOČARIMA, A SVEĆENIK IH BRANIO "VJERSKM SLOBODAMA": Dragan Mioković poručio - "Ne u moje ime!"

Portal Istraga je objavila i snimak s proteste na kojem se vidi lokalni sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) Aleksandar Mlađenović koji je govori da su počeli "pregovori", nakon što su Goran Aleksić i Nikola Grujičić su privedeni u policijsku stanicu.

  • Vijesti

  • 08. Jan. 2024  

  • 4

Policijska uprava Zvornik saopćila je da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica identifikovali i uhapsili dvije osobe iniciјala G. A. i N. G. iz Srebrenice zbog postoјanja osnova sumnje da su počinila krivično dјelo "Izazivanje opće opasnosti“.

U subotu, 5. januara, prilikom prolaska kolone vozila pucano je kraj bošnjačkih kuća u Potočarima, a u petak, 4. januara, desio se incident u Vlasenici kada su prilikom prolaska kolone vrijeđani bošnjački povratnici.

U Srebrenici ispred policijske stanice malo prije ponoći u nedjelju navečer, 7. januara, okupili su se  lokalni Srba sa zahtjevom da se na slobodu puste dvojica uhapšenih koji su osumnjičeni da su pucali iz vatrenog oružja dok su prolazili pored kuće bošnjačkog povratnika u Potočarima uoči pravoslavnog Božića. 

Portal Istraga je objavila i snimak s proteste na kojem se vidi lokalni sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC) Aleksandar Mlađenović koji je govori da su počeli "pregovori", nakon što su Goran Aleksić i Nikola Grujičić su privedeni u policijsku stanicu.

Okupljenim Srbima ispred Policijske stanice u Srebrenici pridružio se i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i njegov zamjenik Momčilo Cvjetinović.

"Građani Srebrenice su došli ovdje da pruže podršku privedenim momcima. Momci su nevino privedeni pod optužbom da su kršili javni red i mir, što oni svakako nisu učinili. I utvrđeno je da nisu. Ovo je kontinuitet kršenja vjerskih sloboda i prava srpskog naroda u Srebrenici", rekao je sveštenik Aleksandar Mlađenović.

Na sve ovo na društvenoj platformi X (nekadašnji Twitter) reagirao je Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i nekadašnji vođa tima istražitelja Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, čiji reakciju prenosimo u cijelosti:

"Protesti koje ispred policije u Srebrenici predvodi sveštenik, po kome je hapšenje onih koji su na badnje veče pucali na kuće povratnika “gušenje vjerskih sloboda srpskog naroda”, odraz je stanja u društvu koje 30 godina modeliraju politike iz Beograda i SPC. Ne u moje ime!", napisao je Dragan Miković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...