NORMALIZIRANJE ZLOČINA BEZ KAZNE: Svaki ozbiljan zločin mora prethodno imati garanciju Vođe/Režima da neće biti kažnjen

Neka nam je sretna 2024. uz nadu da Vučić u njoj, a ni nakon nje, neće izdati naredbu za „izlazak ispod kamena“!

  • Politika

  • 09. Jan. 2024  

  • 12

Piše. SENAD AVDIĆ

Prije tri godine njemački režiser Marco Kreuzpaintner snimio je film „The Collini Case“ („Slučaj Collini“) koji je imao vrlo dobru recepciju i pozitivne kritike njemačkih i inozemnih kritičara i široke  javnosti. Bilo je to očekivano budući da je snimljen prema literarnom predlošku, istoimenom romanu pisca Ferdinanda von Sciracha koji je u Njemačkoj bio golem bestseler. Autor je ispričao istinitu priču o svom djedu, pripadniku Hitler jugenda i njegovoj poslijeratnoj društvenoj promociji i afirmaciji.

KAD PRAVNA DRŽAVA ZAKAŽE

Radnja filma odvija se početkom 2000-ih godina kada je likvidiran ugledni njemački industrijalac Hans Mayer, a njegov ubica, naturalizirani Italijan Fabrizio  Calllini (kojeg glumi naš stari filmski znanac Franco Nero) odmah priznao svoj zločin. Sa sudskog stajališta slučaj djeluje prilično jednostavan, ali ne i iz ugla mladog advokata Elyasa M`Bareka koji nastoji saznati šta je njegovog klijenta nagnalo na ubistvo starog bizmismena, koji je, pri tom, bio poznanik, pa i mecena advokatov.

Film „Slučaj Callini“ spada u žanr sudske drame, ali istovremeno slijedi tradiciju i liniju filmova koji se bave otkrivanjem zločina(ca) iz Drugog svjetskog rata i njihovim vaninstitucionalnim, individualnim kažnjavanjem. Našoj je publici najpoznatiji film iz toga registra „Slučaj Odesa“ iz 70-ih godina režisera Ronalda Naemea. Takođe je bilo riječ o adaptaciji uspješnog romana pisca i novinara Federrica Forsyitha. U filmu novinar istražuje ulogu tajne organizacije „Odessa“ koja njemačkim nacistima godinama nakon rata osigurava miran i bezbrižan život. Donekle podcijenjen film u odnosu na druga njegova remek-djela „This must be the place“ („Ovo mora biti pravo mjesto“) na istu temu snimio je prije desetak godina Oscarovac Paolo Sorrentino. U njemu slavni, ostarjeli britanski rocker kojeg genijalno glumi Sean Penn odlazi posjetiti bolesnog oca u Ameriku i od njega saznaje za kalvariju kroz koju je proživio u njemačkom nacističkom koncentracijskom logoru. Otac mu na samrti  otkriva ime svog „dežurnog“ mučitelja koji je izbjegao pravdi i živi spokojnim životom uzornog građanina. Do tada prema trivijalnostima svakodnevnice indiferentni rocker, odlučuje uzeti pravdu u svoje ruke, pretvara se u osvetoljubivog tragača za starim nacističkim zlikovcem. Pronalazi ga i kažnjava.

Mladi advokat u njemačkom filmu od svog inhibiranog, nekomunikativnog klijenta Collinija ne saznaje ništa o motivu za likvidaciju poznatog industrijalca. Prinuđen je to sam istražiti i put ga odvodi u malo selo u Italiji u kojem je ubica rođen, ali i u kojem je tokom Drugog svjetskog rata službovao tada mladi nacistički zapovjednik Mayer. Jedan stariji mještanin mu otkriva strašnu lokalnu tajnu-događaj o kojem će nešto kasnije svjedočiti pred njemačkim sudom. Nakon što su partizani ubili dvojicu njemačkih vojnika, surovi Mayer naređuje odmazdu: za svakog ubijenog Nijemca strijeljati deset odraslih mještana. Među žrtvama se našao i otac  dječaka Collinija. Dok njemački streljački vod nemilosrdno ubija njegovog oca i druge mještane,  dječaka koji posmatra taj užasni prizor u zagrljaju drži dobro raspoloženi plavokosi zapovjednik Mayer.

„STO ZA JEDNOGA“, JEDAN ZA STO

Mnogo godina kasnije kao već odrastao čovjek Collini je zajedno sa sestrom tužio za smrt oca Hitler-jugendovog zapovjednika Mayera pred njemačkim sudom. Tužba je odbačena, a počinjeni masakr proglašen zastarjelim. Sada već vremešni Italijan koji se nastanio u Njemačkoj obećao je sestri da za njenog života neće uzimati pravdu u svoje ruke. Međutim, odmah nakon njene smrti ustrijelio je Mayera u njegovom raskošnom kabinetu i nakon toga bijesno i dugo šutirao njegovo bespomoćno tijelo.

Ukoliko svirepom, ciničnom nacističkom zapovjedniku koji uoči pokolja grli dječaka, sina vlastite žrtve, dodate čokoladicu, stavite u usta riječi „čuvajte djecu da se ne izgube“ dobit će te scenu iz Potočara u Bosni i Hercegovini pola stoljeća kasnije: imat ćete ispred sebe Mayera koji se zove Ratko Mladić i osmogodišnjeg dječaka Collinija po imenu Izudin Alić. „Dotrčao sam, kada me je po kosi dotakao čovjek u srpskoj uniformi, pitao koliko imam godina. Znam da je rekao da će sve biti u redu, a to nije bilo istina...Oca i amidžu sam ukopao nakon rata. Pronađeni su u Kamenici kod Zvornika“, govorio je Alić mnogo godina nakon zagrljaja i čokoladice koju je dobio od Ratka Mladića.

A svirepa odmazda po principu „deset za jednoga“, podsjeća li vas ona na nešto iz naše skorije prošlosti? Ukoliko baš i ne, pokušajte sa „sto za jednoga“, po tom je omjeru narodni poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Vučić obećavao kaznu za one (Muslimane) koji se usude podići ruku na Srbe. „Za jednog Srbina strijeljat ćemo stotinu Muslimana“,  prijetio je krvločno gromko aktuelni predsjednik Srbije.

Sve dok dvojica srbijanskih policajaca tajno poslanih na komemoraciju u Potočarima 2015. godine nisu javno progovorili o ulozi srpskih bebjedonosnih agencija u tadašnjim neredima, vjerovao sam da je atak na Vučića djelo onih dječaka kojima je Ratko Mladić u Potočarima 1995. dijelio slatkiše prije nego što im je pobio očeve i rodbinu! Policajci MUP-a Srbije  Mladen Trbović i Milan Dumanović koji su u međuvremenu uhapšeni, suđeni i oslobođeni, otkrili su da je posrijedi bila dugo planirana, sveobuhvatna, sofisticirana inscenacija u režiji beogradskog bezbjedonosno-propagandnog aparata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je daleko iznad konkurencije ličnost koja je obilježila proteklu godinu ne samo u Srbiji, nego u cijelom regionu. Otisci njegove politike i djelovanja njegovih najpovjerljiviijih institucija prije svih Srpske pravoslavne crkve, Srpske akademije nauka i umetnosti i, naravno, duboke države ušuškane u policijsko-sigurnosnom miljeu, lako su uočljivi u svim najbitnijim procesima u Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori, Kosovu.

Republički parlamentarni i selektivno odbrani lokalni izbori održani sredinom decembra i reakcija opozicije i bitnih društvenih slojeva u Srbiji (intelektualaca, studenata, uskih krugova  u pravosuđu), kao prvo, svjedoče da je Vučić superiorno ostvario autroritarnu, totalnu kontrolu nad svim političkim, ekonomskim, pravosudnim, medijskim tokovima u Srbiji. Kao, drugo, Vučić je u danima nakon izbora represivnim reakcijama i medijskim eskapadama pokazao da neće birati sredstva, niti resurse koje mu stoje na raspolaganju, a oni su neograničeni, da svoju vlast ne samo zadrži, nego ojača i proširi.

OD ČEGA ĆE STARHOVATI VUČIĆ U 2024?

„Samo su Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umetnosti i Srbija večni“, kazao je Vučić tokom nedavnog (predizbornog) govora akademicima SANU. Predsjednik Srbije je istim povodom izrazio bojazan da bi naredna, 2024.godina „mogla doneti mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova. Mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji i u drugim delovima regiona“.  On je obećanja međunarodne zajednice nazvao „šarenom lažom“ jer do njih „mi ništa ne bismo dobili ni na taktičkom ni na strateškom planu“. U čemu je onda izlaz za Srbiju? Šta činiti? „Treba da sačuvamo mir, ponekad da se ispod kamena sakrijemo i da čekamo pravi trenutak da sa istinom i pravdom izađemo pred svet i dobijemo poštovanje sveta“, prezicirao je predsjednik Srbije.  Pred koji „svet“ da izađu? Sasvim sigurnoi ne pred onaj (Evropu) kojeg ovih dana on proziva da favorizira opoziciju i podstiče „građanski rat u Srbiji“. Je li precizniji odgovor ponudio Vučićev dubler u opasnim diplomatskim scenama Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske kada je nedavno širom raskrilio karte. „Čekamo da Donald Trump pobijedi u Americi da pa proglasimo odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine“. A do tada će se taktičko-strateški „sakrivati ispod kamena“ proceduralne gimnastike, pravnih kerefeka, ucjena i ultimatuma.

Strah od opasnosti koje Srbiji prijeti u 2024. godini kao i u samostalnim zemljama i njihovih entitetima iz susjedstva a kojeg dosljedno raspiruje predsjednik Srbije prije desetak godina jedan je srpski autor (Dejan Ilić) objašnjavao analizom koje je u teorijskom ogledu „Strah i politika“ iznio njemački filozof Franz Neumann (1900-1954). Neumann se u svom radu bavio pitanjem uzroka koji su doveli do moralne i socijalne katastrofe u kojoj je završila Hitlerova Njemačka. Kako je u Trećem Reichu onemogućen prostor za zdrav razum, pitao se.  I odgovor na to pitanje Neumann je pronašao u strahu koji suspendira proces i mogućnost odlučivanja. Na plodnom tlu tog neurotičnog straha izrasta (prividno) neustrašivi Vođa.

Njemački filozof, i tu se vraćamo na početak teksta i priču o jednom filmu koji problematizira nacističke zločine, dokazuje da vođa koji očekuje da ga narod slijedi mora počiniti zločine u koje će biti uključen što veći broj podanika. On garantira svojim  podanicima da za zločine neće nikada snositi odgovornost, što dodatno učvršćuje veze između vođe i naroda.

PAKT VOĐE I ZLOČINACA

Neumannov sunarodnjak Hans Mayer iz filma „Slučaj Collini“ strijelja talijanske seljake jer je oslobođen straha da će jednog dana odgovarati za taj zločin. Od straha ga je lišio Vođa koji ga je poslao u pokolj „deset za jednog“, a nakon rata ga amnestirao pravni sustav kojeg su kreirali njegovi ideološki istomišljenici umreženi u institucijama sistema.

Presuda koja je nedavno izrečena aktivistici Aidi Ćorović nakon što je u Beogradu napravila kajganu na muralu ratnog zločinca presuđenog za genocid Ratka Mladića, nije ništa drugo do ispunjavanje obećanja Vođe da će počinitelji zločina imati privilegiran, ili barem zaštićen status. Zločine treba, ako je to moguće,  povremeno obnoviti, smatrao je njemački filozof Neumann, ako to dopuste okolnosti, kako bi se učvrstila veza Vođe sa podanicima. Nedavno sam razgovarao sa godinama najznačajnijim srpskim piscem Svetislavom Basarom, pa od niza drugih prešnijih i aktuelnijih tema, ne stigoh iznijeti svoje skromno mišljenje o omiljenoj njegovoj temi: strijeljanju premijera Srbije Zorana Đinđića prije dvadeset godina. Dok  Basara koji godinama, iz dana u dan, piše („džaba kreči“, kako on tu uizaludnu rabotu naziva) da je taj zločin bio motiviran namjerom konzervativno-nacionalisitčke duboke države da se zaustavi modernizacija Srbije, ja sam tu malo oprezniji. Nikako ne bih isključio, to znači podcijenio, barem kao neposredni okidač strah ratnih zločinaca da će Đinđić razvrgnuti pakt kojeg su imali sa prethodnim režimom o nekažnjavanju zločina i neizručenju Tribunalu u Haagu.

Navodni strah srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića od „mogućih sukoba i nemira u 2024“ godini, vezanih za Republiku Srpsku i Kosovo, suštinski je  parafraza one zlokobne najave Slobodana Miloševića sa Gazimestana o „bitkama  koji nisu  oružane, mada ni takve nisu isključene“.

Neka nam je sretna 2024. uz nadu da Vučić u njoj, a ni nakon nje, neće izdati naredbu  za  „izlazak ispod kamena“!

(START BIH)   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...