TUŽILAŠTVO BiH: Guanghu Xianag zvani Miki optužen za poreznu utaju u Brčkom

- Optuženi, pravno i fizičko lice, terete se da su tokom 2023. godine nezakonito umanjili iznos poreznih obaveza te počinili poreznu utaju u iznosu od 24.189,46 KM.

  • Hronika

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Guanghua Xianaga zvanog Miki, rođenog 1980. godine u mjestu Zhe Jian Qin Tian, Narodna Republika Kina, državljanina NR Kine i pravnog lica Bu-Bu-Gao d.o.o Brčko distrikt BiH.

- Optuženi, pravno i fizičko lice, terete se da su tokom 2023. godine nezakonito umanjili iznos poreznih obaveza te počinili poreznu utaju u iznosu od 24.189,46 KM.

Optuženi se terete da su, u periodu februara mjeseca prošle godine, optuženi Guanghua Xiang, radeći u svojstvu direktora i odgovornog lica za zastupanje u paravnog lica Bu-Bu-Gao Brčko Distrikt - tržnica Arizona, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od uticaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, nije evidentirao promet kroz poslovne knjige navedenog pravnog lica, niti je isti putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavio UIO BiH, niti obračunao porez na dodatu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 24.189,46 KM a za koji iznos je oštećen budžet BiH, dok je pravno lice Bu-bu-Gao d.o.o raspolagalo na taj način protivpravno ostvarenom imovinskom koristi.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo poreska utaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...