MEĐU NJIMA ČAK POLOVINA DJECE BEZ PRATNJE: U Sigurnoj kući tokom 2023. boravilo 126 osoba

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je ispunila svoje obaveze prema Sigurnoj kući i u 2023. godini izdvojeno je 114.000 KM. 

  • Društvo

  • 09. Jan. 2024  09. Jan. 2024

  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas na sjednici informaciju o radu Sigurne kuće koja djeluje u okviru Udruženja građana "Vive žene". 

U 2023. godini, prema riječima voditeljice Sigurne kuće Danijele Huremović, u toj ustanovi je bilo smješteno 126 osoba. 

"Od toga broja boravilo je 60 osoba ženskog spola i 66 djece. Od 66 djece njih osmero je bilo bez pratnje, odnosno žrtve su nasilja u porodici", kazala je Huremović. 

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) je ispunila svoje obaveze prema Sigurnoj kući i u 2023. godini izdvojeno je 114.000 KM. 

"Posmatrajući ono što je u Sigurnoj kući urađeno tokom 2023., može se istaknuti da je psihosocijalnim tretmanom obuhvaćeno 355 individualnih psihoterapijskih sesija, 42 grupne sesije psihoterapije/grupnog psihoedukativnog rada, 38 sesija grupne tjelesne terapije, 36 grupnih sesija socijalnog savjetovanja, 444 individualna socijalno-pravna savjetovanja, 70 pedagoških sesija uz svakodnevnu podršku i pomoć prilikom učenja i izrade domaće zadaće, 776 medicinskih i sanitarnih intervencija, 74 sesije radno-okupacione terapije, 35 pratnji medicinske sestre prilikom odlaska žrtve na redovne ili specijalističke preglede, te konsultacije sa drugim zdravstvenim radnicima", naznačeno je između ostalog u izvještaju Udruženja "Vive žene". 

Vlada TK je na sjednici donijela Odluku o registru zaposlenih u institucijama Tuzlanskog kantona.

Registar je jedinstvena evidencija podataka o licima zaposlenim na određeno i neodređeno vrijeme u institucijama koja se vodi u elektronskom obliku, a današnjom odlukom određen je sadržaj i način njegovog vođenja, obaveza unosa podataka i rokovi, vođenje i upravljanje registrom, pristup podacima iz registra, period korištenja podataka, odgovornost za autentičnost i tačnost podataka i druga pitanja koja se odnose na registar.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...