NE POSTOJE SANKCIJE: Svi se članovi Predsjedništva BiH potpisivali kao "član" u Službenom glasniku, samo Željka Cvijanović ima prefiks SRPSKI (FOTO)

Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje termin srpski član Predsjedništva.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 1

Otkada postoji Službeni glasnik Bosne i Hercegovine, ovlašteno glasilo za publiciranje javnih ili pravnih obavijesti, niti jedan član Predsjedništva BiH nije se potpisivao drugačije nego kao "član Predsjedništva" imenom i prezimenom - do Željke Cvijanović koja u službenim novinama uz svoj potpis ima i prefiks - SRPSKI.

alt

"Ta sintagma u Ustavu ne postoji - ni bošnjački ni hrvatski ni srpski. Postoji član Predsjedništva i predsjedavajući", pojasnio je za "Slobodnu Bosnu" profesor i stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić.

U Ustavu Bosne i Hercegovine navodi se sljedeće: 

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske", te se u članu 2b navodi: "Članovi Predsjedništva će između sebe imenovati jednog člana za predsjedavajućeg."

alt

"Ne znam da li je to tehnička greška ili je namjerno, ali je pogrešno u svakom slučaju", dodao je Pobrić za "Slobodnu Bosnu".

Da je u pitanju greška, potvrdio nam je i zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Amir Ibrović (DF) koji je naveo kako se Cvijanović može tako potpisati gdje god želi - od memoranduma do Službenog glasnika, izuzev dokumenata koji idu preko Ministarstva vanjskih poslova BiH koje može promijeniti ministar.

"Pogrešno je, ali zato ne postoje sankcije", naveo je Ibrović pojašnjavajući kako se na certifikatima Centralne izborne komisije koje su članovi Predsjedništva BiH preuzeli na inauguraciji pri polaganju zahtjeve navodi njihova funkcija, koju mogu koristiti kao službeni potpis. 

alt

Odnosno, kada je u pitanju Željka Cvijanović, na njenom certifikatu se navodi da je "član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske", ne i srpski član Predsjedništva, za koju je očito da je potpisivanje slobodna volja politike koju sprovodi - i koje joj nažalost niko ne može zaustaviti, jer član Predsjedništva nalaže kako će biti potpisan.

Kontaktirali smo ured direktora Službenog glasnika BiH Dragana Prusine u kojem su nam rekli da je direktor trenutno na godišnjem odmoru, stoga ćemo njihov komentar objaviti naknadno.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...