ADMIR ČAVALIĆ ZA "SB" NAKON ŠTO JE DOBIO ODGOVOR EDHEMA BIBERA: "ESV FBiH ne radi, odluke federalne Vlade mogu pasti na Ustavnom sudu FBiH, pa i ona o minimalnoj plati od 619 KM"

Najveće razočarenje za sve radnike u FBiH od aktuelne Vlade FBiH je došlo nakon kraha s pričom o minimalnoj plati od 1.000 KM. Prema riječima našeg sagovornika vrlo male su šanse da ona bude usvojena i do 1. jula ove godine.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 1

Piše: Darko OMERAGIĆ

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju FBiH se prošle godine nijednom nije sasatalo, navodi se u odgovoru koji je predsjednik ESV-a Edhem Biber poslao federalnom poslaniku Admiru Čavaliću (SBiH).

Što je još gore, u odgovoru koji je Biber poslao Čavaliću navodi se da je Vlada FBiH obmanula javnost saopštenjem za javnost u kojem je navela da je odluka o minimalnoj plati koju je donijela krajem prošle godine donesena nakon konsultacija s ESV-om. To je, tvrdi Biber, klasično obmanjivanje javnosti s obzirom na to da ESV u novom šestom sazivu još uvijek nije konstituisano, niti je održalo ijednu sjednicu u 2023. godini što je suprotno svim važećim zakonima u FBiH koji regulišu ovu oblast. Drugim riječima, ako se socijalni partneri u ESV-u, a to su Vlada FBiH, poslodavci i sindikati ne sastanu  da razgovaraju o zakonskim rješenjima iz oblasti ekonomija, socijalna i razvojna politika odluke i zakoni koje usvoji Vlada FBiH mogu pasti na Ustavnom sudu FBiH!

Tim povodom "Slobodna Bosna" je poslanika Čavalića pitala u čemu je problem na relaciji Vlada FBiH – ESV i hoće li ovo pitanje biti konačno riješeno.

"Ne znam zašto ESV nije radio cijelu prošlu godinu, a ovo pokazuje netransparentnost i nekooperativnost Vlade FBiH jer bi se ipak trebali uključiti ekonomsko-socijalni partneri pri razmatranju nekih odluka. To nije dobro iz više razloga. Jedan od njih je to što nosi ustavne i zakonske posljedice na način da ukoliko bi se ocjenjivala ustavnost određenih odluka može se dovesti u pitanje kršenje procedura jer je preskočeno Ekonomsko-socijalno vijeće. To je jasno iz odgovora koji sam dobio od gospodina Bibera, a u kojem se vidi i njegova frustracija budući da je i sam slao pozive Vladi da se ESV sastane“, kaže Čavalić.

Naš sagovornik optužuje Vladu FBiH za netransparentnost i donošenje odluka diskreciono uz minimalno učešće javnosti i ESV.

Jedan od eklatantnijih primjera je odluka o minimalnoj plati koju je Vlada FBiH krajem prošle godine za 2024. godinu „zakucala“ na 619 KM unatoč obećanju federalnog dopremijera Vojina Mijatovića da bi ove godine miminalac konačno trebao iznositi 1.000 KM.

"I ta odluka bi mogla biti osporavana na Ustavnom sudu FBiH, ali vjerovatno je niko neće propitivati jer je javnost očekivala 1.000 KM. Zaista nije jasno zašto se ESV nije sastajao s novom Vladom FBiH. Razumio bih da je to bio neki tranzicijski period od 100 dana, ali nije ni to. Nisam upućen u to da li je možda riječ o strahu od nekog prijedloga sindikata ili poslodavaca ili blokade odluka Vlade FBiH", rekao nam je Čavalić.

Najveće razočarenje za sve radnike u FBiH od aktuelne Vlade FBiH je došlo nakon kraha s pričom o minimalnoj plati od 1.000 KM. Prema riječima našeg sagovornika vrlo male su šanse da ona bude usvojena i do 1. jula ove godine.

"Radimo sve da to ne bude tako. Nemamo online fiskalizaciju, nemamo fiskalne zakone ni na Vladi, a kamoli na Parlamentu FBiH. I moramo razumjeti da Poreznoj upravi FBiH treba 6 do 12 mjeseci da sve to uradi. Kao parlamentarac ne vidim konkretne korake Vlade FBiH da minimalna plata ove godine bude 1.000 KM. A ujesen kreće kampanja za lokalne izbore koja će nas poremetiti. Ako sad većina ne funkcioniše tada posebno neće funkcionisati“, zaključuje Čavalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...