REAKCIJA BIVŠEG GRADONAČELNIKA MOSTARA: "Sramotna i glupa provokacija, Stari most nije nikakva hrvatska baština"

Bilo je to u vrijeme kada su jedina ‘kulturna’ baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja, razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, poručio je OručeviĆ.

  • Vijesti

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 2

Safet Oručević, nekadašnji gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, reagirao je na pokušaje da se Stari most u Mostaru predstavi kao "hrvatska kulturna baština", te poručio kako je Stari most svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine i nije nikakva hrvatska kulturna baština, a da njegovo rušenje baštine samo "Hrvati", javlja Anadolu.

Ovakva reakcija Oručevića uslijedila nakon što je potpredsjednica Europske narodne stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP Željana Zovko za danas najavila da će predstaviti nematerijalnu i materijalnu baštinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu. Ono što je problematično jeste što se na vizualu najavljenog događaja nalazi fotografija Starog mosta u Mostaru, ali se nigdje ne spominje kulturna baština BiH, nego samo kulturna baština Hrvatske.

U reakciji objavljenoj na zvaničnoj stranici Centra za mir, Oručević navodi kako je Most napravljen kao spomenik mira, a njegovo rušenje baštine samo "Hrvati".

"Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao 'hrvatsku baštinu', osim kao sramotnu i glupu provokaciju. Most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Za taj projekat sam uložio mnogo napora kao gradonačenik da pridobijem kao partnere Svjetsku banku i UNESCO, više država donatora kao i Hrvatsku na čelu sa premijerom Račanom koji nam je dao punu podršku“, poručio je Oručević, u izjavi objavljenoj na zvaničnoj stranici Centra za mir, te dodao:

"Bilo je to u vrijeme kada su jedina ‘kulturna’ baština koju su imali Hrvati u tom vremenu u mom gradu, bili koncentracioni logori za sugrađane, ubijanja nevinih ljudi, silovanja , razaranja grada uključujući i rušenje Starog mosta, čak ekskluzivno snimljeno kamerama Hrvatske vojske.“

Podsjetio je da su za sve to „naši sugrađani osuđeni na preko stotinu godina zatvora kao Udruženi zločinački poduhvat“.

"Kad je Stari most u pitanju ,upravo su Bošnjaci vodili Udruženi poduhvat zajedničke obnove i pomirenja. I dalje ćemo to raditi, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zaustavljaju sve procese normalizacije među narodima“, podvukao je Oručević.

Inače, Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara, na čijem čelu je Oručević, u maju prošle godine objavio je ekskluzivne i tokom posljednjih 30 godina u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru, snimljenih sa položaja Hrvatske vojske sa utvrđenja na brdu Hum, iznad grada.

Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo Mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...