NIKOLA ŠPIRIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Predstavnici federalne vlasti ni pijani ni trijezni ne vide da je Republika Srpska..."

Kada u FBiH otvore oči i pokušaju da djeluju na partnerskim osnovama, a ne na sili i međunarodnom intervencionizmu, moći ćemo naprijed, trezveno i odgovorno, zaključio je Špirić.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2024  11. Jan. 2024

  • 5

Zamjenik Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) kazao je da "maliciozne izjave kojima se proslava neustavnog 9. januara ocjenjuje kao "dan političkog pijanstva u Republici Srpskoj" mogu proći samo ako je osvanuo "dan političkog otriježnjenja u Federaciji BiH".

-Dok je vladala svečana atmosfera u Republici Srpskoj bez ijednog incidenata, u Federaciji BiH uništavali su zastave Republike Srpske, napadali srpske povratnike i upadali u crkvena dvorišta. Ako je to rezultat političke trezvenosti u Federaciji BiH - onda smo u velikom problemu, kazao je Špirić.

-Najmanje što se moglo očekivati da svi predstavnici federalne vlasti osude ove napade u FBiH i pruže podršku malobrojnom srpskom stanovništvu u ovom entitetu, a ne da sanjare o nekoj imaginarnoj unitarnoj BiH. Pozivanje na dejtonska sanjarenja, umjesto na slovo Dejtonskog sporazuma, izlizana je matrica političara iz FBiH.

Njihov problem je to što ni pijani ni trijezni ne vide da je Republika Srpska faktor koji se pita, te nezaobilazan i ravnopravan partner u svakom segmentu ovog društva.

Kada u FBiH otvore oči i pokušaju da djeluju na partnerskim osnovama, a ne na sili i međunarodnom intervencionizmu, moći ćemo naprijed, trezveno i odgovorno, zaključio je Špirić.

Zanimljivo je kako se Špirić nije "sjetio" spomenuti zapaljivu nacionalističku retoriku podjela od strane stranačkog predsjednika Milorada Dodika koju su osudile OHR, Američka ambasada i OSCE, ali i napade na povratnike u Srebrenici te incident u općini Doboj Jug kojeg su izazvali provokatori iz Republike Srpske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...