RAZLIČITE PRIČE HELEZA I EUFOR-a: Ako je vojnik u Milićima bio na zadatku zbog čega se pokreće istraga?

Identitet vojnika, kao i to iz koje zemlje dolazi još uvijek nije poznat.

  • Politika

  • 11. Jan. 2024  

  • 3

Fotografija sa parastosa u Milićima koja je nastala neustavnog 9. januara i na kojoj se vidi i pripadnik EUFOR-a izazvala je veliku pažnju u javnosti. Iz EUFOR-a su za Patriju potvrdili da je njihov vojnik prisustvovao tom događaju, te pojasnili da je jedan od redovnih zadataka pripadnika LOT timova jeste da prate lokalne događaje kako bi stekli uvid u potrebe i probleme građana, piše novinska agencija Patria.

Pripadnik LOT tima prisustvovao je ovoj službi kako bi je pratio. EUFOR je posvećen potpunoj nepristranosti", poručuju iz EUFOR-a.

Onda je stigla i izjava ministra odbrane Zukana Heleza, a nakon nje jedna je činjenica nepobitna – neko laže, ili EUFOR ili Helez.

Helez je za Klix tako rekao da ga je komandant EUFOR-a Helmut Habermayer na sastanku obavijestio da se ovaj slučaj desio.

"On me je kratko obavijestio da se to desilo i da će oni to ispitati i u skladu sa svojim pravilima postupiti", kazao nam je Helez.

Identitet vojnika, kao i to iz koje zemlje dolazi još uvijek nije poznat.

"Nismo ulazili u detalje, ali bitno je da su pokrenuli istragu", dodao je Helez.

Ako je vojnik, kako su ustvrdili za Patriju, bio na redovnim zadacima, kakvu će istragu pokrenuti. Jedno je, pak, jasno kao dan. Nepristranost nije ono što krasi EUFOR, jer prisustvo vojnika na slavlju neustavnog praznika nije nikakva nepristranost, ali jeste jasna poruka svim bosanskim snagama, da EUFOR i nije taj koji će jedinstveno stati u odbranu teritorijalnog integriteta BiH ukoliko dođe do sukoba.

I što više apstraktnije govore kao naprimjer da EUFOR doprinosi sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim partnerima iz BiH i obavlja sve svoje zadatke u skladu sa svojim mandatom, te da EUFOR ove zadatke izvršava upotrebom više elemenata i na više različitih nivoa jasno je da u praksi pokazuju drugačije.

Tako su svoje snage prilikom skupa 'granica postoji' rasporedili duž administrativne linije razgraničenja. Valjda tako pokazuju nepristrastnost, iako se s istočne strane te linije secesija sve jače nazire!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...