"SARADNJA NJEMAČKE SA OVOM VLAŠĆU U SRBIJI VIŠE NIJE MOGUĆA": Tri ključne poruke iz Berlina koje ruše Vučićevu priču o pobjedi i izborima koji su "čisti kao suza"

"Ali za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, predsjednik Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri. U EU nema mjesta za Putinove sluge”, kazao je Roth.

  • Regija

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Saradnja Njemačke sa ovakvom vlašću u Srbiji nije više moguća, Srbija pod režimom Aleksandra Vučića sve više srlja u autokratiju, zbog brojnih zabilježenih neregularnosti na izborima 17. decembra oni se moraju ponoviti, to su tri ključne poruke predsjednika Odbora za vanjske poslove nemačkog Bundestaga Michaela Rotha i predsjednika parlamentarne grupe Bundestaga za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Josipa Juratovića.

Izborne neregularnosti koje su međunarodni ali i domaći posmatrači zabilježili 17. decembra u Srbiji upalile su alarm u Evropi, a prvenstveno u najjačoj državi Evropske unije – Njemačkoj.

Oštre kritike njihovih zvaničnika nizale su se svakog dana, a nogu je povuklo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem čelu se nalazi Annalena Baerbock, žena koja je “kriva” za sve lošije odnose Njemačke i Srbije.

I dok Aleksandar Vučić iznova ponavlja da su izbori čisti kao suza, establišment Nemačke tvrdi drugačije.

alt

Foto: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Za portal Nova.rs govorili su predsjednik odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga Michael Roth i predsjednik parlamentarne grupe Bundestaga za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Josip Juratović o postizbornim događajima i uputili tri ključne poruke Aleksandru Vučiću i njegovoj vlasti.

“Nikada nisam ovo doživio”

Cijela vladajuća većina Njemačke, ali i pojedine opozicione partije u toj zemlji govorile su o tome da su izbore u Srbiji obilježile brojne nepravilnosti. Oslanjajući se na preliminarni izveštaj ODIHR-a, apostrofirali su zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova i zastrašivanje birača.

Josip Juratović rekao je u intervjuu za naš portal da za vrijeme njegovog dugogodišnjeg mandata na čelu parlamentarne grupe nije vidio ništa slično.

“Kao predsjednik parlamentarne grupe Njemačkog Bundestaga za odnose Njemačkog parlamenta sa zemljama zapadnog Balkana, dugo godina budno pratim razvoj politike i društva na zapadnom Balkanu i često susrećemo neregularnosti u regionu, pogotovo kad se radi o izbornoj trci. Međutim, ovako nešto u mojih pet mandata još nisam doživio. Kampanju vodi predsednik države, koji čak nije ni predsjednik stranke za koju vodi kampanju. Ogromnim utjecajem na medijski prostor obmanjuje se javnost u korist samo jedne stranke, a sprovodi ga predsjednik države koji bi u jednom demokratskom društvu trebalo da bude nepristran, tj. predsjednik svih građana”, kazao je Juratović.

alt

Josip Juratović Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Juratovićev kolega iz Bundestaga ali i iz vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) zahvalan je Ministarstvu vanjskih poslova što je vrlo jasno i vrlo rano reagovala u vezi sa svim izbornim nepravilnostima u Srbiji.

“Za mene je jedini zaključak koji se može izvući iz ove tačne analize da se izbori moraju preispitati i, ako se tvrdnje potvrde, ponište i ponove. Ovu kritiku podržava velika većina u Bundestagu, uključujući i demokratsku opoziciju”, rekao je Roth za portal Nova.rs.

Srbija sve više srlja u autokratiju

Juratović smatra da je ovim izborima Vučić definitivno izgubio svaki kredibilitet ne samo u EU i na zapadu, već i u globalnim razmjerama.

“Ispočetka sam imao utisak da stvarno želi bolju Srbiju u očima svijeta. Međutim, što sam ga duže pratio vidio sam da se sve više gubi u svojim obećanjima svega i svačega, svima. Tako da je na kraju izgubio povjerenje gotovo svih. I u samoj Srbiji je postao rob sistema koji je sam stvorio, a koji više ne može održati”, kaže Juratović.

S druge strane Roth da je situacija u Srbiji krajnje zabrinjavajuća i da je demokratija u opasnosti

alt

Michael Roth (FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

“Srbija je tokom Vučićevog predsjedničkog mandata sve više gubila status demokratije, u njenom punom obimu. Izborne neregularnosti još jednom su potvrdile ovaj alarmantan trend. Međunarodni posmatrači na ovim izborima izvijestili su o kupovini glasova i korištenju fantomskih birača u korist vladajuće SNS. Ovo su metode iz alata autokratskog vladara – a ne predsjednika koji je posvećen demokratiji i vladavini prava i želi da svoju zemlju vodi u EU”, rekao je Roth za naš portal.

Odnosi Njemačke i Srbije zbog Vučića na tankom ledu

Juratović i Roth jednoglasni su u ocjeni da je zbog svega navedenog saradnja između Srbije i Njemačke gotovo pa nemoguća.

“Njemačka je pouzdan partner Srbije, ali sa ovakvom političkom postavom dalje sarađivati je ne samo iz ugla Njemačke, već Evrope i sijveta, više gotovo pa nemoguće. Međunarodna zajednica želi jaku i politički stabilnu Srbiju i to je moguće samo na temeljima demokratskih vrijednosti, koje su u Srbiji vidno narušene”, rekao je Juratović za portal Nova.rs.

“Ne želim lako da odustanem kad je riječ o evropskoj perspektivi Srbije. Njemačka je jedan od najjačih zagovornika toga da države Zapadnog Balkana postanu članice EU, uključujući i Srbiju. Ali za mnoge posvećene Evropljane i prijatelje Zapadnog Balkana, predsjednik Vučić i njegov režim više nisu pouzdani partneri. U EU nema mjesta za Putinove sluge”, kazao je Roth.

I dodao da je Njemačka godinama tolerisala agresivni nacionalizam Vučića i njegovo koketiranje s autokratijom.

“Iskustvo je pokazalo da popustljivost i saglasnost nisu primjenjivi kad se radi o autoritarnim vladarima. Ovo nije vrijeme za produbljivanje naše saradnje ili za preduzimanje sljedećih koraka u procesu pridruživanja EU. Ovo je lakmus test za Vučića da vidi koliko je zaista ozbiljan po pitanju svojih evropskih ambicija. veoma sam razočaran reakcijama Brisela i Vašingtona, koji su se uzdržali od jasne osude navodne izborne prevare”, zaključio je Roth.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...