PREDSJEDNIK DUME O NAPADU NA JEMEN: "Biden započeo rat kako bi skrenuo pažnju sa neuspeha u Ukrajini"

Bajden započeo rat kako bi skrenuo pažnju sa neuspeha u Ukrajini.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2024  

  • 0

"Predsjednik SAD Joseph Biden odlučio je da napadne Jemen zarad svojih političkih interesa kako bi skrenuo pažnju birača s neuspjeha u Ukrajini i američkih unutrašnjih problema", naveo je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Ako su SAD pravna država, Joseph Biden bi trebalo da bude krivično gonjen prije nego što započne svjetski rat držeći se za vlast svom snagom", poručio je predsjednik Državne dume Rusije.

"Napad je izveden u ime političkih interesa aktuelnog američkog predsjednika, kojem je potreban mali, pobjednički rat. Čak i Bidenove pristalice tvrde da je prekršio ustav. Ako su SAD pravna država, Biden bi trebalo da bude krivično gonjen prije nego što započne svjetski rat držeći se za vlast svom snagom", napisao je Volodin na Telegramu, prenosi Kurir.

Istakao je da je, uoči predsjedničkih izbora u SAD, Bidenov rejting izuzetno nizak - samo 38,9 posto Amerikanaca odobrava njegove aktivnosti.

"Da se glasa danas, Biden bi izgubio. Washington je napao suverenu državu, precrtavajući norme međunarodnog prava i ne mareći za Povelju UN", zaključio je Volodin.

Poslije višenedjeljnog porasta tenzija i međusobnih prijetnji, kriza u Crvenom moru konačno je eskalirala u noći između četvrtka i petka, kada je "zapadna koalicija" predvođena SAD i Velikom Britanijom izvršila zračne udare na položaje jemenske militante grupe Huta širom te države.

Prema navodima Pentagona, u napadima su učestovali američki avioni, brodovi i podmornice koji su, potpomognuti od strane svojih britanskih saveznika, gađali aerodrome, vojna skladišta i lansirne poligone za rakete i dronove širom Jemena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...