ČOVIĆ NE MIRUJE: Predstavnici HDZ-a BiH u državnom Parlamentu uputili su izmjene Zakona o…

Tvrde da je ranije usaglašeni prijedlog s kandidatima za generale promijenjen na putu do Predsjedništva BiH.

  • Politika

  • 16. Jan. 2024  16. Jan. 2024

  • 6

Predstavnici HDZ-a BiH u državnom Parlamentu uputili su izmjene Zakona o odbrani, nakon što je Predsjedništvo BiH potpisalo odluku o imenovanjima generala u oružane snage BiH. Tvrde da je potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je pozicionirao dio hrvatskih generala, u suprotnosti s ranije usaglašenim prijedlogom u Ministarstvu odbrane BiH. Zamjenik ministra odbrane BiH kaže da je bilo određenih kritika na imenovanje, ali to je bar za njih završena stvar, jer generali stupaju na dužnost 1. februara.

HDZ-u BiH sporna je pored imenovanja generala u oružane snage BiH i sama procedura. Žele je mijenjati, jer tvrde, u ovom slučaju čak dvije sjednice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH nisu održane. Tvrde da je ranije usaglašeni prijedlog s kandidatima za generale promijenjen na putu do Predsjedništva BiH.

-Ovaj prijedlog koji je gospođa Pendeš uputila u proceduru predvoiđa da ministarstvo odbrane ponovo uputi prijedlog predsjedništvu, ali ni to neće ništa rioješiiti, kao što ništa neće riješiti ponovono davanje ili uskraćivanje sagllasnosti na odluku Predsjedniuštva, koja je takođe propisana, a koju daje parlamentarna skupština, jer znamo da su neki generali bili i cijeli mandat a da nisu imali saglasnost parlamenta koja je propisana zakonom, kazao je Zdrenko Ćosić, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda PSBiH.

Što se tiče ministarstva odbrane, zamjenik ministra Aleksandar Goganović kaže kako je bilo određenih kritika, ali stvar sa imenovanjem generala je, tvrdi, završena.

-Ono što ja mogu reći jeste da je stvar iumenovanja završena stvar, Predsjedništvo je donijelo odluku, unutar min odbrane potpisana je odluka o primopredaju tako da novi generali prvog februara stupaju na dužnost, kazao je on.

-Politiku iz domena pravosuđa i odbrane bi trebalo eliminisati i na ta mjesta birati samo najprofesionalnije kadrove, a ne politički najpodobnije, upozorava potpredsjednik FBih Refik Lendo, dopredsjednik FBiH.

Prema izmjenama Zakona o odbrani koje je u parlamentarnu proceduru dostavio HDZ BiH predviđa se da, ako Parlamentarna skupština BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH, onda ministar odbrane dostavlja novi prijedlog tome tijelu u roku od 15 dana. Na ovaj način, tvrde, želi se popuniti trenutni vakuum jer bez prihvatanja Parlamentarne skupštine BiH nije moguće provesti odluku Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...