VIŠE OD TRI MJESECA NAKON SMRTONOSNOG NAPADA NA IZRAEL: EU uvela sankcija Yahyi Sinwaru, Hamas reagovao

Odlukom Evropskog vijeća, koje Hamas smatra terorističkom organizacijom, Sinwar je podložan zamrzavanju imovine u bloku od 27 zemalja i zabranjuje se građanima EU da obavljaju finansijske transakcije s njim.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2024  

  • 0

Evropska unija uvela je danas sankcije Yahyi Sinwaru, političkom vođi Hamasa u Gazi, zbog smrtonosnog napada ove palestinske grupe na Izrael u oktobru, javlja Reuters.

Odlukom Evropskog vijeća, koje Hamas smatra terorističkom organizacijom, Sinwar je podložan zamrzavanju imovine u bloku od 27 zemalja i zabranjuje se građanima EU da obavljaju finansijske transakcije s njim.

“Ova odluka dolazi kao dio odgovora Evropske unije na prijetnju koju predstavlja Hamas i njegove brutalne i neselektivne terorističke napade u Izraelu 7. oktobra 2023.”, navodi se u saopštenju.

Hamasovi naoružani napadači koji su ušli u Izrael iz Pojasa Gaze ubili su oko 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca u napadu 7. oktobra, što je pokrenulo izraelsku ofanzivu da eliminiše Hamas i osigura oslobađanje talaca koje je sada u četvrtom mjesecu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozdravio je, kako je rekao, “pravednu i moralnu odluku” EU.

“Ova odluka je također rezultat naših diplomatskih napora da ugušimo resurse Hamasa, da ih delegitimiziramo i zabranimo svaku podršku njima“, napisao je Katz na platformi društvenih medija X.

Taher Al-Nono, savjetnik za medije šefa Hamasa u Kataru Ismaila Haniyeha, optužio je EU za pristrasnost i pozvao na okončanje, kako je rekao, “politike dvostrukih standarda”.

“Ovo su smiješne i glupe sankcije, jer svi znaju da Yahya Al-Sinwar nema imovinu ili novac ni u Palestini ni izvan nje“, rekao je Reutersu.

“Takva odluka nema nikakvu vrijednost protiv Hamasa, ali ideja o uvođenju sankcija vođama otpora i Hamasu, koji se opire (izraelskoj) okupaciji, kao što je to odobreno međunarodnim pravom, pokazuje pristrasnost okupaciji“, dodao je on.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...