FABRIKA U SUSJEDSTVU ODLETJELA U ZRAK: Poginuo mladić, ima i povrijeđenih (VIDEO)

Iz fabrike su poručili da se tragedija dogodila “unatoč svim poduzetim mjerama zaštite na radu”

  • Hronika

  • 16. Jan. 2024  

  • 2

Jedna je osoba poginula, a četiri su povrijeđene u snažnoj eksploziji koja se dogodila u fabrici eksploziva i pirotehnike “Trayal Korporacije” u Kruševcu u Srbiji. Poginuo je 18-godišnji radnik dok su još trojica muškaraca lakše povrijeđeni, te su primljeni u kruševačku bolnicu. Dvadesetogodišnja radnica je s teškim povredama prebačena na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

Iz fabrike su poručili da se tragedija dogodila “unatoč svim poduzetim mjerama zaštite na radu”.

Eksplozija se dogodila u odjelu za proizvodnju gorive trake, koji je pod videonadzorom, tako da će “stručne službe istražiti detalje ovog događaja”. Prema navodima policije, nakon eksplozije je izbio i požar, koji je brzo ugašen, piše N1 Srbija.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocijenila je nesreću “još jednom u nizu tragedija, jer u proizvodnji s povećanim rizikom radnici obavljaju posao u nesigurnim uslovima”.

Dodaju da “nedostatak adekvatne zaštitne opreme, pritisak da se preskoče propisane procedure, neažurnost, nedostatak kontrole i žmirenje inspekcije na očigledne propuste rezultiraju tragedijama”.

"Vodstvo sindikata je zatražilo hitnu istragu nesreće, obavješćivanje javnosti na istinit i potpun način te kažnjavanje odgovornih 'kao primjer i opomenu svima koji zbog ‘viših interesa’ zaboravljaju da su ljudski životi važniji i vrijedniji od profita'. Mjesto nesreće obišao je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je razgovarao s rukovodstvom Trayala i naveo da je MUP poduzeo sve mjere kojima će nastojati utvrditi uzrok eksplozije, piše RTS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...