TAJNA JEDNOG OD NAJVEĆIH HITOVA BIVŠE JUGOSLAVIJE: Kako je nastala pjesma Kemala Montena koja je oduševila Tomu Zdravkovića…

''Ja sam napravio stihove, on je došao s gitarom i otpjevao i bio zadovoljan'', dodao je.

  • Kultura

  • 17. Jan. 2024  

  • 0

Uz pjesmu "Sarajevo, ljubavi moja" odrastale su generacije širom bivše Jugoslavije, a legendarni hit Kemala Montena ostao je zauvijek upisan u povijest regionalne muzike.

Ova izvedba bila je poput himne grada, nastala je 1976. godine, a sve je poteklo od ideje Montena koji je komponirao pa osmislio upečatljivi naslov, dok je za stihove bio zadužen slikar, karikaturista i pisac Alija Hafizović.

Kako su pjesmu napravili u jednom je prilogu i sam Alija otkrio.

''On je zvao telefonom i rekao da je napravio neku melodiju, ali cijelo vrijeme se ponavlja ''Sarajevo, ljubavi moja'', počeo je Alija.

''Ja sam napravio stihove, on je došao s gitarom i otpjevao i bio zadovoljan'', dodao je.

Ovu legendarnu pjesmu Kemal je jednom otpjevao i s Tomom Zdravkovićem.

Uz pratnju orkestra, Kemal i Toma izveli su pjesmu u emisiji ''Dva slavuja'' 1982. godine.

Kako je to zvučalo, poslušajte u nastavku!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...