PROVOKACIJE ISPRED SUDA BiH UOČI ROČIŠTA DODIKU: Kape s oznakom "9. januar" i registarske tablice Republike Srpske USRED SARAJEVA (FOTO)

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" je već ranije pisala kako privatne štamparije uoči 9. januara užurbano štampaju tablice i pasoše RS-a.

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2024  17. Jan. 2024

  • 24

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta, stigao je danas u Sud BiH gdje će mu se danas održati ročište povodom optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ispred zgrade Suda Dodika su dočekale brojne pristalice, među kojima i brojni političari. No pored "standardnih" pristalica sa političke scene RS-a, među okupljenima se našao i veliki broj mladih koji su nosili kape s oznakom "9. januar" što je, podsjećamo, datum kada se obilježava neustavni "dan RS-a". 

Također, Dodikove pristalice držale su u rukama i odštampane registracione oznake tzv. Republike Srpske "GA 09-01-92" koje simboliziraju dan kojeg uzimaju za datum nastanka ovog manjeg bh. entiteta. 

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" je već ranije pisala kako privatne štamparije uoči 9. januara užurbano štampaju tablice i pasoše RS-a. 

Iako se pretpostavlja da su stanovnici manjeg bh. entiteta samoinicijativno štampali tablice RS-a, uz objavu videa i fotografija navodi se da su štamparije u RS-u prebukirane materijalima za štampanje tablica koje očito planiraju lijepiti preko postojećih sa bh. oznakama. 

Ipak, provokacija sa pasošima nije novitet jer, podsjećamo, mladi socijaldemokrati RS-a su 2018. na Trgu Krajine u Banjoj Luci dijelili pasoše tzv. Republike Srpske, kojima su navodno željeli skrenuti pažnju na turističke potencijale ovog entiteta.

Ipak, podsjećamo, ne postoje ni tablice a ni pasoši Republike Srpske kao zvanični dokument Bosne i Hercegovine. Pogledajte šta je zabilježio fotoreporter "SB" ispred Suda BiH u našoj fotogaleriji!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...