HAOS U FEDERALNOM PARLAMENTU: "Spremni su rizikovati isplate penzija, isplate ostalih plata i naknada na budžetu samo da bi progurali Marina Vukoju u Ustavni sud..."

Garancije za kvorum nema. Nerad komisija rezultira siromašnim dnevnim redom sjednica, ali uz visoke - redovne plate parlamentaraca.

  • Vijesti

  • 18. Jan. 2024  

  • 0

Blokade, neslaganja i uslovljavanja redovan su scenario na poligonu Federalnog parlamenta. Kvorum na sjednicama dva radna tijela Zastupničkog doma postao je misaona imenica. Privremeno finansiranje čeka na dogovor parlamentaraca, vladajući čekaju opoziciju na zakazanim sjednicama radnih tijela, a opozicija dnevni red na kojem nema Izmjena poslovnika Zastupničkog doma.

Donosi li naredna sedmica konačnu deblokadu rada Federalnog parlamenta? Vlast spremno najavljuje zaključak i rješenja. No, prije toga, zasjedat će Zakonodavno-pravna komisija. Zakazana nova sjednica uz kraći dnevni red. Povučeno 17 tačaka, ali ne i Izmjene poslovnika - inače, tačka sporenja i razlog bojkota opozicionih članova.

“Na dnevnom redu su ostavljene izmjene Poslovnika. Prema važećem Poslovniku, naša obaveza kao komisije je da razmotrimo sve materijale koji su na dnevnom redu Doma”, kaže Belmin Zukan, predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma FBiH (SDP).

“Prvo da urade sljedeće: da zasjedaju te komisije, da povuku Poslovnik i da stave tačku privremeno finansiranje i naravno da ćemo je donijeti jednoglasno. Ovim ucjenama kojima se služi Trojka i HDZ BiH - na to nećemo pristati”, poručuje Mahir Mešalić, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

Vladajući ne posustaju i sa dnevnog reda ne povlače Izmjene poslovnika, opozicija od stavova ne uzmiče i uskraćuje sjednice komisije za svoje prisustvo. Za to vrijeme, Federaciji BiH prijeti finansijska blokada - ukoliko ne dođe do dogovora i kvoruma. A mjesecima izostaje.

“Sve isplate koje se isplaćuju sa računa Federacije se ne bi više mogle isplaćivati od 1. februara, osim servisiranja vanjskog duga. Zajedno s Vladom Federacije nećemo dozvoliti takav scenario”, poručuje Zukan.

“Spremni su rizikovati isplate penzija penzionerima isplate ostalih plata i naknada na budžetu Federacije samo da bi progurali Marina Vukoju u Ustavni sud”, navodi Mešalić.

Osim Zakonodavno-pravne komisije, blokade vladaju i u Komisiji za izbor i imenovanje. Scenario isti. Kvoruma nema, kao ni opozicionih članova na sjednicama radnog tijela. Sjednica zakazana sedmi put. Garancije za kvorum nema. Nerad komisija rezultira siromašnim dnevnim redom sjednica, ali uz visoke - redovne plate parlamentaraca.

“Zloupotrebljavaju svoju poslaničku poziciju, ne žele da učestvuju u radu, ne dolaze na sjednice komisija gdje su imenovani i za šta primaju plaću i vrše opstrukciju rada”, rekao je Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda FBiH (NiP).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...