NIJE NI ČUDO ŠTO VUČIĆ UŽURBANO NAORUŽAVA SRBIJU: Najnovije istraživanje otkriva – ovo su najjače vojske svijeta…

Na rang-listi se nalazi i Kosovo koje zauzima 135. poziciju.

  • Regija

  • 18. Jan. 2024  

  • 2

SAD imaju najjaču vojsku na svijetu, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije koja je zabilježila skok u odnosu na prethodne godine i sada se nalazi na 56. mjestu, stoji u najnovijem izvještaju portala „Global Firepower“ za 2024. godinu.

Lista portala Global Firepower rangira ukupno 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori.

Prema istim podacima, na drugom mjestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slijede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mjestu.

Kada je riječ o našem regionu, Srbija se nalazi na 56. mjestu što je pomak u odnosu na prethodni izvještaj.

Iza nje su armije Hrvatske koja se našla na 66. mjestu, Albanije čija vojska je na 90. mjestu. Na 110. mjestu je vojska Sjeverne Makedonije, na 116. je Bosna i Hercegovina, a Crna Gora je na 129. mjestu.

Na rang-listi se nalazi i Kosovo koje zauzima 135. poziciju. Benin, Somalija, Surinam, Moldavija i Butan nalaze se na začelju liste.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...