PREDSJEDNICA NARODNOG FRONTA, JELENA TRIVIĆ: “Dodik mora emitovati svoju lažnu snagu. Bili bi najsrećniji, i principijelno smo se zalagali da se Dodiku sudi za onu štetu koju je počinio nad vlastitim narodom, za kriminal i…”

"Dodikova politika nema podršku u narodu. To je osnovna poruka izbora 2022. To nije bilo pitanje jel’ pobijedila Jelena Trivić, nego da li su poražene Dodikove politike? Dodikove politke su još tad poražene, ali zbog pragmatizma dijela međunarodne zajednice da se ide u brzo formiranje Savjeta ministara koji je bio jedini rezultat za dobijanje kandidatskog statusa na to je zažmireno", kaže Trivić.

  • Politika

  • 18. Jan. 2024  19. Jan. 2024

  • 2

Banjaluka zaslužuje izbor. Izbor nije SNSD-ov kandidat koga god kandidovali, ni Stanivuković koji je praktično Dodikov kandidat. Banjaluka treba alternativu. Ja sam spremna biti kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika Banjaluke, kaže za “Slobodnu Bosnu” Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Sa Jelenom Trivić smo govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, u kojoj je bilo govora o izmjenama izbornog zakona u BiH, Dodikovim planovima oko formiranja entiteske izborne komisije. 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je kako će dati još jednu priliku čelnicima vladajućih stranaka da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona. Ukoliko se to ne dogodi intervenirat će izmjenama koje se nazivaju “integritet izbornog procesa”.

Trivićeva kaže da je Narodni front protiv bilo kakvog nametanja.

“Mi smo kao Narodni front principijelno protiv bilo kakvog nametanja. Ali treba jasno i glasno reći ko nije bio za izmjene izbornog zakona u pogledu tehničkih stvari koji bi doprinijeli integritetu izbornog procesa. To je iz Republike Srpske SNSD. Naravno da bi bilo bolje da se zakon mijenjao u normalnoj parlamentarnoj proceduri. Znamo ko to koči sa svoja četiri delegate u Domu naroda da se ovakve izmjene usvoje. To je SNSD iz Republike Srpske i HDZ sa te druge strane. Stoga smo u ovoj situaciji u kojoj jesmo. Da li će Schmidt da nametne izmjene i šta će biti poslije toga, ne mogu zaista da predviđam. Za nametanje su suodgovorni i oni koji ne žele da idu u pravcu tehničkih izmjena izbornog zakona. Svi smo svjedoci da se to mora uraditi obzirom na to kako su protekli izbori završeni, posebno Opšti izbori 2022. godine za nivo predsjednika za kojeg su i otvorene kutije”, kaže Trivić.

Jelena Trivić (Foto: RAS)

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik prijeti formiranjem entitetske izborne komisije koja će provoditi izbore na entitetskom nivou. U medijima se pojavila radna verzija takozvanog “Izbornog zakona RS”. Između ostaloga, navodna, “radna verzija Zakona predviđa vraćanje nadležnosti Republičkoj izbornoj komisiji".

“Možda će se zakon izglasati, ali provođenja takvih izbora neće biti”, kazala je ranije Jelena Trivić za medije, a za “SB” dodaje i ovo:

“Mi nećemo učestvovati u ovom što je Dodik pokrenuo, a to je donošenje izbornog zakona na nivou Republike Srpske gdje bi neka njegova komisija provodila lokalne izbore na nivou RS-a. To smatramo još jednom manipulacijom, jer vjerovati da će Dodik provesti fer i poštene izbore je kao vjerovati u Deda Mraza.”

Dodikova politika nema podršku u narodu

Podsjećamo na izjavu Cristiana Schmidta u kojoj je rekao kako će se do kraja sedmice okupiti vodeći političari, što je, po njemu dan D.

Dodik mu nije ostao dužan, pa je odgovorio na svoj način: "I biće 'dan D' ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne. Naše namjere su jasne - želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu RS i raspalu nefunkcionalnu Federaciju”.

“Dodik je najbolje pokazao svoju moć na izborima 2022. godine kada je ukrao pobjedu. Stojim pri toj tvrdnji. Njegov mandat je baziran na izbornoj korupciji. On je morao da krade da bi bio pobjednik izbora. Njegova politika nema podršku u narodu. To je osnovna poruka izbora 2022. To nije bilo pitanje jel’ pobijedila Jelena Trivić, nego da li su poražene Dodikove politike? Dodikove politke su još tad poražene, ali zbog pragmatizma dijela međunarodne zajednice da se ide u brzo formiranje Savjeta ministara koji je bio jedini rezultat za dobijanje kandidatskog statusa na to je zažmireno. Jer da bi došlo do ponavljanja izbora svi ti procesi bi bili odloženi. Zbog pragmatizma dijela međunarodne zajednice Dodik je danas predsjednik. Njega je narod smijenio na izborima. To dobro znaju svi i u međunarodnoj zajednici, i sam Dodik vrlo dobro zna. Te njegove politike, retorika i to kad čujem da je Dodik “moćan” on je nikad nemoćniji. Naravno da on neće pustiti vlast na bilo koji način, ni na normalnim izborima, nego će krasti izbore. Kao ranjena zvijer on je sada u situaciji da vodi politiku kakvu vodi, jer on nema nazad a ova kuda ide naprijed nije opcija za bilo koji narod”, naglasila je predsjednica Narodnog fronta.

Dodik uvijek jedan od generatora kriza

Jučer je otkazano još jedno ročiste predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku kome se sudi zbog optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić, koji je drugooptuženi u ovom predmetu zbog zdravstvenih problema nije bio prisutan na ročištu.

Trivić kaže da je Dodik uvijek jedan od generatora kriza, te dodaje:

“Dodik mora emitovati svoju lažnu snagu. Bili bi najsrećniji, i principijelno smo se zalagali da se Dodiku sudi za onu štetu koju je počinio nad vlastitim narodom, za kriminal i korupciju. Neko je odabrao da to bude ova tema koja je čisto politička što principijelno ne podržavam. Ovaj sudski proces je njegova privatna stvar. On je uvijek jedan od generatora kriza. Misli Dodik da će trajati ta igra u kojoj će on proizvoditi krize, ali da će se ponašati kao “ja sam spasilac, jer nas izvlačim iz političkih kriza i ja sam jedino rješenje krize”. I kad mu je sužen prostor da on bude rješenje krize, čiji je i sam uzročnik, ali ne samo on, uvijek tu ima strana koje ne žele nikakav kompromis i dogovor u BiH. Njima  ovakav status odgovara. Nebrojeno sam puta davala izjava na tu temu, to je njegovo lično suđenje. Stojim pri tome da je sam produkovao to želeći da se ovo desi i da on izigrava nekog heroja.”

Izbor ne može biti SNSD ni Draško Stanivuković

Na kraju smo se dotakli i toga da će se predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić kandidirati na lokalnim izborima za gradonačelnicu Banjaluke. Smatra da Banjalučani zaslužuju izbor.

“Banjaluka zaslužuje izbor. Izbor nije SNSD-ov kandidat koga god kandidovali, ni Stanivuković koji je praktično Dodikov kandidat. Banjaluka treba alternativu. Ja sam spremna biti kandidat na lokalnim izborima za gradonačelnika Banjaluke. Neću bježati od te odgovornosti, makar to bila bitka 1:2, ili 1:5  koliko god bilo protivkandidata s druge strane. Ne treba zaboraviti ni da je na listi za predsjednika RS-a bio 31 kandidat a da se stvar svela na izbor između mene i Dodika. Javnost je polarizovana na za i protiv vlasti, ili za i protiv određene alternative. Ja se u ovom slučaju predstavljam kao alternativa i SNSD-u i Drašku koji je njihova kopija. Spremna sam da uđem u tu trku, u možda i teškoj utakmici. Smatram da Banjalučani zaslužuju izbor. Izbor ne može biti SNSD niti Draško Stanivuković”, zaključila je Jelena Trivić.

Sanela GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...