PAPA FRANJO: "Seksualno zadovoljstvo je 'Božji dar' koji treba disciplinirati sa strpljenjem"

Obraćanje, dio niza propovijedi o manama i vrlinama, usredotočilo se na ono što je papa nazvao 'zloduhom požude'.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2024  

  • 0

Papa Franjo rekao je da je seksualni užitak 'dar od Boga' koji treba 'disciplinirati sa strpljenjem'. Govoreći na općoj audijenciji u srijedu, papa je upozorio na pornografiju, za koju je rekao da donosi zadovoljstvo bez ljubavne veze i može dovesti do ovisnosti, izvještava danas BBC

Obraćanje, dio niza propovijedi o manama i vrlinama, usredotočilo se na ono što je papa nazvao 'zloduhom požude'. Papa je rekao da požuda 'razara odnose među ljudima' i dodao da su 'dnevne vijesti dovoljne da dokumentiraju ovu stvarnost'.

'Koliko je veza koje su započele na najbolji način, a kasnije su postale toksične veze?', pitao je papa, nekoliko dana nakon što se njegov prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Manuel Fernández, našao na meti kritika zbog knjige koju je napisao i objavio u kasnim 1990-ima pod naslovom 'Mistična strast: Duhovnost i senzualnost'. Knjiga, koja je sada izašla iz tiska, raspravlja o ljudskoj seksualnosti i pruža detaljne opise muških i ženskih iskustava tijekom orgazama.

Govoreći za katolički portal Crux, kardinal Fernández rekao je da je knjigu napisao kada je još bio mlad i da je 'sigurno ne bi' napisao sada. Konzervativni komentatori nazvali su knjigu 'perverznom', a jedan je rekao da pokazuje da je kardinal Fernández 'nesposoban' da bude prefekt Dikasterija za nauk vjere. Ovo nije prvi put da su papa Franjo ili kardinal Fernández navukli bijes konzervativnih članova katoličke zajednice.

U decembru je kardinal Fernández predstavio tekst, koji je kasnije odobrio papa Franjo, u kojem su detaljno navedene smjernice koje dopuštaju svećenicima da blagoslove veze istospolnih parova koje su se još uvijek smatrale grešnima. Iako je kardinal Fernández naglasio da to stajalište ne potvrđuje status istospolnih parova u očima Katoličke crkve, za mnoge je konzervativce šteta učinjena, piše BBC.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...