JEDNI GALAME, DRUGI ŠUTE, TREĆI POLUDE: Kada ste ljuti na partnera, izgovorite samo ovo

Ako niste spremni da razgovarate o osnovnim emocijama, jednostavno recite da vam treba vremena da sredite svoje misli.

  • Sex i grad

  • 18. Jan. 2024  18. Jan. 2024

  • 0

Ljutnja može biti kompleksna emocija, a ljudi na različite načine ispoljavaju bijes.

Jedni galame, drugi šute, treći polude. Često je ovu emociju nemoguće kontrolisati. Kada ste toliko ljuti da više ne možete da obrađujete emocije, kako njima možete da upravljate?

"Ponašajući se ljutito, zapravo povećavate vjerovatnoću da ćete nastaviti da se ponašate ljutito, baš kao što ponašanje puni ljubavi i saosjećanja ima tendenciju da poveća sklonost pojedinca ka ljubavi i saosećanju", kaže psihoterapeut Ros Grosman.

Džejkob Kunc, bračni i porodični terapeut iz Bejkersfilda, Kalifornija objašnjava da je ljutnja pojačana verzija mekših emocija koja nas može dovesti na mjesto gdje zapravo više ne znamo šta da kažemo.

"Bijes je tjelohranitelj tuge", objašnjava Kunc. Dakle, kada ste previše ljuti, da ne biste puno pričali, najbolje je da to kažete na najjasniji mogući način. Ako niste spremni da razgovarate o osnovnim emocijama, jednostavno recite da vam treba vremena da sredite svoje misli. Partner sa razumijevanjem će cijeniti ovu potrebu.

Kada ste zaista ljuti i kada ne možete da pronađete prave riječi, koristite jednostavne fraze:

"Trenutno ne mogu da razmišljam i moram da se smirim pre nego što ti kažem šta stvarno osećam."

"Treba mi malo vremena da ovo obradim."

"Trenutno nisam spreman/na da pričam. Moram da idem u šetnju i da sredim svoje misli."

"Previše sam ljut/a da bih pričao/la."

"Daj mi 10 minuta i onda možemo da nastavimo ovu diskusiju."

Onda možete da odvojite malo vremena da identifikujete prave emocije: Zašto ste ljuti?

Ako ste u mogućnosti da obradite svoja osjećanja, onda je vrijeme za pojedinosti:

"Da budem iskren, ljut/a sam, ali to je zato što sam tužan/na zbog ____X____ i zabrinut/a zbog ____Y_____."

"Ljut/a sam jer ____X____ i ____Y___ i treba mi malo vremena da ovo obradim."

Ova vrsta pristupa ne samo da pokazuje drugoj strani dublje emocije sa kojima može da se poveže, već i uopšteno smiruje situaciju jer je bijes stavljen po strani.

Također je važno da ne krivite ili optužujete drugu osobu kada ste ljuti. Ljutnja nije maska koju treba nositi kada želite da riješite problem.

"Ljutnjom povećavate vjerovatnoću da ćete nastaviti da se ponašate ljutito, baš kao što ponašanje puno ljubavi i saosećanja ima tendenciju da pojača sklonost pojedinca ka ljubavi i saosećanju", kaže psihoterapeut Ros Grosman, piše YourTango.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...