ZBOG "UVREDE VELIČANSTVA": Tajlandski sud osudio muškarca na 50 godina zatvora

Tridesetogodišnji Mongkol Thirakot prvobitno je osuđen na 28 godina zbog komentara koje je objavio prije tri godine na Facebooku, no danas je žalbeni sud dodao još 22 godine na tu kaznu.

  • Šareni svijet

  • 18. Jan. 2024  

  • 0

Tajlandski sud osudio je muškarca na 50 godina zatvora zbog komentara koji su okarakterizirani kao vrijeđanje i klevetanje monarhije, piše BBC. To je najviša kazna ikad izrečena prema ozloglašenom zakonu o uvredi veličanstva.

Tridesetogodišnji Mongkol Thirakot prvobitno je osuđen na 28 godina zbog komentara koje je objavio prije tri godine na Facebooku, no danas je žalbeni sud dodao još 22 godine na tu kaznu.

Zakon o uvredi veličanstva

Tajlandski zakon o uvredi veličanstva kriminalizira svaki negativan komentar o monarhiji, a iako je godinama kritiziran, još uvijek je na snazi.

Detalji o tome što je dovelo do ovako oštre kazne za Thirakota, inače prodavača odjeće iz pokrajine Chiang Rai, zasad nisu poznati. Sudac se pozvao na više komentara na Facebooku, a tajlandski sudovi obično pooštravaju presude za svaku dodatnu objavu.

Zakon o uvredi veličanstva nakratko je suspendiran na početku vladavine kralja Vajiralongkorna 2019., ali je ponovo u upotrebi poslije izbijanja studentskih protesta prije tri godine, na kojima se pozivalo na veliku reformu monarhističkog sistema države.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...