IZ LOŠEGA U GORE: Termoelektrana u Bosni i Hercegovini mora Slovencima dati ogroman novac i čak trećinu struje...

Jedan je spor u Beogradu, koji je zvanično okončan, a drugi pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu.

  • Ekonomija

  • 19. Jan. 2024  

  • 1

Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” će u narednih sedam godina Slovencima otplaćivati 245 miliona KM duga po osnovu presude Arbitražnog vijeća u Beogradu, potvrdio je za Capital direktor RiTE Diko Cvijetinović.

Podsjećamo, Arbitražno vijeće u Beogradu je polovinom prošle godine donijelo pravosnažnu presudu kojom je RiTE „Ugljevik“ naloženo da na ime naknade štete za neisporučenu struju „Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring“ isplati 67 miliona eura i zateznu kamatu od 58,2 miliona eura te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

– Isplata duga će biti u ratama, kao jedna vrsta kredita u narednih sedam godina po nekoj simboličnoj kamati. Dug će zajedno platiti RiTE i „Elektroprivreda“, a u kojem će to omjeru biti tek ćemo regulisati međusobnim ugovorima – rekao je Cvijetinović.

Iako je ranije rekao da će izvoz trećine struje koju RiTE proizvodi, a koju po istoj presudi treba da isporučuje Slovencima početi polovinom ovog mjeseca, Cvijetinović kaže da je zbog praznika to malo prolongirano, ali da će vrlo brzo izvoz krenuti.

– Sve ide u dobrom pravcu. Izvoz još nije krenuo jer smo zbog praznika pomjerili neke rokove, ali sve je usaglašeno i na njihovim i na našim organima i vrlo brzo će doći do potpisivanja sporazuma – rekao je Cvijetinović.

Govoreći o cijeni po kojoj će RiTE „Ugljevik“ Slovencima prodavati struju, on kaže da će biti približno ista onoj po kojoj prodaju „Elektroprivredi RS“.

– U Ugljeviku je trenutno ozbiljna uprava koja rješava sve probleme koji su se godinama gomilali – navodi Cvijetinović.

Podsjećamo, Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik“ i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Jedan je spor u Beogradu, koji je zvanično okončan, a drugi pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu. Drugi spor je pred arbitražom u okviru Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Taj postupak, u kojem je tužena BiH, prekinut je do donošenja odluke o nadležnosti i osnovanosti u postupku pred arbitražom sa sjedištem u Beogradu, piše Capital.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...