STRAŠNO UPOZORENJE PREDSJEDNIKA SAD-a BIDENA: "Šta mislite šta će se dogoditi s balkanskim zemljama?"

Ne miriše na dobro...

  • Svijet

  • 20. Jan. 2024  

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden je u petak tokom obraćanja u Bijeloj kući upozorio na to da bi ukidanje finansijske pomoći Ukrajini moglo dovesti do krize u zemljama Balkana.

"Ako odemo, a Rusija izdržati njihov napad i pobijedi Ukrajinu, šta mislite da će se dogoditi u balkanskim zemljama? Šta mislite da će se dogoditi od Poljske do Mađarske?” upitao je.

Glavni Bidenovi saradnici otvoreno su rekli zastupnicima na privatnom sastanku u srijedu da bi, ako Kongres uskoro ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, Rusija mogla dobiti rat za nekoliko sedmica – u najboljem slučaju za nekoliko mjeseci, piše NBC News.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines su tada naveli kako nije slučajno da je Putin pokrenuo svoj najveći zračni napad od početka invazije na Ukrajinu nakon što Kongres prošlog mjeseca nije odobrio dodatnu pomoć.

Podsjećamo, svjetski mediji koji prate geopolitička zbivanja 2023. su prozvali godinom ratova, a 2024. bi trebala biti specifična po tome što svijet očekuju brojni izbori koji će uvelike utjecati na postavljanje nove međunarodne paradigme.

U godini za nama nastavila se invazija Rusije na Ukrajinu, buknuo je neočekivani rat Izraela i Hamasa veći nego svih posljednjih godina, kineska partija najavila je pripojenje Tajvana, a Evropa je počela raditi veliki zaokret i naoružavati se pozivati ljude na oružje.

Što se tiče najavljenih izbora, svakako su ključni oni koncem godine u SAD-u čiji bi rezultat mogao značiti povratak nepredvidljivog Donalda Trumpa. U sklopu svjetskih sukoba, važna je situacija u NATO savezu kojeg je Trump znao kritikovati te napominjati kako se previše sredstava izdvaja za savez te evropske partnerske zemlje strahuju kako bi se SAD mogao sve više povući iz vojnih aktivnosti i utjecaja u svijetu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...