SRBIJANSKI MINISTAR ODBRANE O NAORUŽAVANJU: "Sve što dobijaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju"

- Želimo da sprovedemo program “Skok u budućnost”, a za to nam treba mir, a ne rat. Vojska ne želi rat, ona je tu da bude garant mira i čuvar slobode, da ne budemo zrno koje bi pozobala bilo koja ptica grabljivica, koja bi Srbiju progutala - rekao je Vučević.

  • Regija

  • 21. Jan. 2024  

  • 9

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da zabrinjava naoružavanje Prištine protivtenkovskim raketama Javelin, jer sve sve što dobijaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju.

U SAD su sve procedure završene, odobrili su im nabavku Javelina i kada dodate ono što im je Turska ranije isporučila, SAD, Njemačka, nešto i Hrvatska, dok Britanci rade sa njima obuku… NATO ne radi direktno na stvaranju i jačanju kosovske vojske, ali pojedine zemlje članice su direktno involvirane u to. Sve što dobijaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju – upozorio je Vučević.

Ukazuje da su sve kritike na račun Srbije zbog velikih ulaganja u naoružavanje svoje armije, jer je zemlja okružena NATO članicama, pojednostavljene, pa čak i dio psihološkog rata, ne bi li nas obeshrabrili i sve učinili besmislenim.

“Vojska ne želi rat, ona je tu da bude garant mira”

Poručio je da se Vojska Srbije ne sprema za rat, nego da čuva mir.

- Želimo da sprovedemo program “Skok u budućnost”, a za to nam treba mir, a ne rat. Vojska ne želi rat, ona je tu da bude garant mira i čuvar slobode, da ne budemo zrno koje bi pozobala bilo koja ptica grabljivica, koja bi Srbiju progutala - rekao je Vučević.

Ministar je naveo da Srbija, kao ozbiljna država razmišlja šta bi bio odgovor na sve što se radi u drugim državama, na Kosovu u pogledu kršenja rezolucije SB UN 1244, konstatujući da se i Hrvatska naoružava, te da šalje oklopna vozila baš u Beli manastir.

“Bez jake vojske nemamo uslov da se dalje razvijamo”

Vučević je najavio i da će 30. januara biti održan redovni sastanak o godišnjem izvještaju o stanju u Vojsci Srbije, predsjednika Republike i kompletnog vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na kojem se razgovara o onome što je urađeno i definišu ciljevi i zadaci za naredni period.

- Juče smo imali sastanak o vojsci, čeka nas prikaz svega što ćemo da radim u Ministarstvu, vojsci, ali i u MUP i drugim segmentima odbrane. Čeka nas dalje jačanje vojske, jer su i VS, Ministarstvo odbrane, MUP i BIA oni koji treba da obezbjede i čuvaju sve što je dio projekta “Skok u budućnost”. Bez vojske nema Srbije. To nije ni pretenciozno ni pompezno, ali bez jake vojske nemamo uslov da se dalje razvijamo - rekao je Vučević, prenosi Blic.

Kada je riječ o prijedlogu za obnavljanje redovnog služenja vojnog roka, ministar je izrazio uvjerenje da bi tokom ove godine mogla da se donese odluka po tom pitanju, dodajući da Ministarstvo i Vojska Srbije ostaju čvrsti sa tom inicijativom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...