SVE IH PRESTRAVIO JEDNOM REČENICOM: Evo šta je Donald Trump poručio evropskim zemljama i Ursuli von der Leyen (VIDEO)

Bivši lider SAD-a komentariše u svom stilu

  • Svijet

  • 21. Jan. 2024  

  • 2

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su zemlje NATO potrošile "milijarde i milijarde" dolara na naoružanje i odbranu nakon što je zaprijetio da neće štititi Evropu u slučaju napada.

Govoreći na mitingu u New Hampshireu, Trump je kritikovao evropske zemlje zbog prevelikog oslanjanja na Washington kada je u pitanju vojska i naoružanje.

Nakon sastanka sa liderima NATO-a tokom svog predsjedničkog mandata, Trump je istakao da Sjedinjene Američke Države "snose sve troškove" alijanse. Jedan evropski lider ga je pitao: "Da li to znači da, ako ne damo novac, nećete nas zaštititi?"

Tramp je rekao:

"Rekao sam da upravo to znači. I sljedećeg dana, počele su da pristižu milijarde i milijarde dolara".

Izvještaj Politico-a ranije ovog meseca otkrio je da je Trump 2020. godine rekao predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da SAD neće doći u odbranu Evrope ako bude napadnuta.

Trumpov tim nije odgovorio na zahtjeve za komentar o tom razgovoru. Nejasno je da li je Trump na mitingu u New Hampshireu mislio upravo na ovaj sastanak sa von der Leyen.

Na NATO samitu u Walesu 2014. godine, članice saveza su se obavezale da će do 2024. godine trošiti 2% svog BDP-a na svoju odbranu, iako samo mali broj članica zaista i planira postizanje tog cilja.

Trump je više puta kritikovao članice zbog nedovoljnog ulaganja u svoju odbranu u poređenju sa SAD, iako je bruto domaći proizvod Washingtona znatno veći od ostalih članica NATO-a.

Nakon ovih izjava napao ga je tim predsjednika Joe Bidena.

"Ideja da bi on napustio naše saveznike ako ne dobije ono što želi ističe ono što već znamo da je o Donaldu Trumpu - jedina osoba koja ga zanima je on sam", rekao je glasnogovornik Bidenove kampanje Ammar Moussa u saopćenju.

Francuski evropski komesar Thierry Breton, koji je prepričao sastanak sa von der Leyen, nazvao je Trumpovu prijetnju "velikim buđenjem".

"Sada, više nego ikad, znamo da smo sami. Mi smo član NATO-a, gotovo svi, naravno, imamo saveznike, ali nemamo drugih opcija osim da značajno povećamo ovaj stub kako bismo bili spremni za sve što se desi", rekao je na događaju u Evropskom parlamentu u Briselu ranije ovog mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...