POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: "Izborni zakon RS-a je samo prijetnja, cilj je preuzimanje..." (VIDEO)

Politički analitičari podsjećaju da je najavljivanje Izbornog zakona samo prijetnja kao reakcija u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Izborni zakon BiH.

  • Mini market

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 0

Javnost u BiH se već danima pita šta je sve dogovoreno na sastanku državne koalicije koji je održan na imanju Milorada Dodika. Naravno, fokus je i dalje na Izbornom zakonu BiH. Za to vrijeme, procurio je dokument koji su najavili zvaničnici RS, prijedlog izbornog zakona u tom entitetu.

Izborni zakon RS-a je spreman i već duže vrijeme je na neki način dostupan javnosti. Njim se predviđa da nadležnost za izbore za nivo entiteta i lokalne zajednice prijeđe sa Centralne izborne komisije BiH na Republičku izbornu komisiju.

„Mi ne možemo predložiti da se putem raznih mešetara upravlja tim procesom. To smo vidjeli i u prošlosti. Suvereno pravo naroda je da odlučuje o tome koga će da bira. Nigdje ne piše da je CIK BiH nadležan za provođenje izbora na nižim nivoima“, izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD).

Ipak, konsenzusa  o tom izbornom zakonu nema. Opozicija je već odbila da se pojavi na sastanku o tom zakunu, a koji je organizovao predsjednik parlamenta. Kako kažu, nema poboljšanja u odnosu na trenutno stanje, ne smanjuje izbornu korupciju, a vlast ima jasnu namjeru.

„Radi se o zakonu koji, ustvari, centralizuje izbornu krađu na centralni komitet SNSD-a. Kažu da je patriotski kada vas kradu iz Banje Luke i komiTeta,  a nije ako vas krade CIK BiH“, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

„Za nas iz opozicije to je neprihvatljivo jer je jasno da Milorad Dodik, koji ima kupljenu skupštinsku većinu, može imenovati sve članove izborne komisije i na taj način članove biračkih odbora i kontrolisati izborni proces“, tvrdi Nebojša Vukanović, zastupnik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Politički analitičari podsjećaju da je najavljivanje Izbornog zakona samo prijetnja kao reakcija u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Izborni zakon BiH, te da je pravi cilj da stranke na vlasti preuzmu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH.

„Ako postignu svoj cilj da se formira Centralna izborna komisija BiH po njihovoj volji, ništa neće biti od entitetskog izbornog zakona“, ističe politička analitičarka Tanja Topić.

Topić zaključuje da pravi razlog, bez obzira na najave, nije poboljšanje integriteta izbornog procesa, a posebno uvođenja novih tehnologija - jer bi tako stranke koje čine vlast izgubile kontrolu i nad izbornim procesom i mogućnost određivanja i prekrajanja izborne volje građana, prenosi FTV.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...