POLITIČKA ANALITIČARKA TANJA TOPIĆ: „Sada smo dobili taj element koji nosi u sebi veliku opasnost…“

Na Dodikove secesionističke najave reagovali su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. U saopćenju navode da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati, te da Amerika neće stajati po strani dok Dodik gura secesionističku agendu.

  • Politika

  • 13. Apr. 2024  13. Apr. 2024

  • 0

Podršku protiv Rezolucije o Srebrenici predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dobio je od predsjednika Srbije. Vučić je obećao Dodiku da će se boriti za svaki glas u Ujedinjenim nacijama da Rezolucija ne bude usvojena. Dodik je rekao da je Rezolucija "direktno uperena protiv srpskog naroda na koji se prebacuje kolektivna odgovornost zbog zločina u Srebrenici". Obojica su ocijenila da je "namjera da se Srbi proglase genocidnim narodom".

"Ukoliko dođe do odlučivanja po ovome što se mimo procedura pokreće, da će Republika Srpska napustiti odlučivanje u Bosni i Hercegovini, ne vidi nikakav smisao da u Bosni i Herecgovini ostane kao sastavni dio Bosne i Hercegovine i mi ćemo naš status tražiti i regulisati na način da samostalno pokušamo nastaviti dalje“, kazao je Dodik.

"Srbija će se sama svim političkim, ne vojnim, sredstvima suprostaviti svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke. Znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do posljednjeg trenutka“, poručio je Vučić.

Za Denisa Bećirovića problem nije Dodik, već Vučić. U saopćenju navodi da lekcije ne može držati Šešeljev saradnik i Miloševićev ministar informisanja.

"Pravosnažnim presudama najviših sudova Ujedinjenih nacija potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid i to nikakvi politički spinovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne mogu izbrisati“, poručio je Bećirović.

Podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici otvoreno je pružila Francuska.

"Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je Bosna i Hercegovina iskusila prije 25 godina u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata“, kazao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Politički analitičari ocjenjuju da Dodik i Vučić manipulišu građanima ne saopštavajući im stvarne činjenice iz Rezolucije. A to je da se u njoj ne spominje srpski narod kao "genocidan".

"Sada smo dobili taj element koji nosi u sebi veliku opasnost, iz prostog razloga što se na emotivnoj osnovi homogenizuje stanovništvo na nacionalnoj osnovi i bilda patriotske mišiće“, upozorava politička analitičarka Tanja Topić.

"Govori se o konkretnim imenima i prezimenima. On i Vučić uporno pričaju priču da neko govori u tom smislu, u tom pravcu o jednom narodu. Nikad niko nije optužio narod. Nema presude u kojoj piše: 'Srpski narod je počinio to i to, srpski narod je počinio genocid'“, kazao je analitičar Esad Bajtal.

Iz Udruženja majke Srebrenice i Žepe očekuju da Rezolucija bude usvojena.

"Nama je drago da je pokrenuto i da porodice žrtava osjete minimum pravde na ovim prostorima. Inače, to je davno trebalo biti učinjeno“.

Na Dodikove secesionističke najave reagovali su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. U saopćenju navode da je svaki pokušaj otcjepljenja entiteta antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerisati, te da Amerika neće stajati po strani dok Dodik gura secesionističku agendu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...