IVANA MARIĆ OTVORENO BRANI MINISTRA ZDRAVSTVA RIMCA: Žestoko kritikovala Dragana Stevanovića iz SDP-a oko imenovanja Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a, a dobila je BRUTALAN ODGOVOR!

Marić je izjavila da se sada najviše žuri televiziji Hayat i Draganu Stevanoviću imenovanje Gavrankapetanovića.

  • Politika

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 3

Ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac (HDZ 1990) još uvijek nije potpisao saglasnost kojom bi Ismet Gavrankapetanović i formalno postao generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (KCUS). Ova odluka proizvela je žestoke reakcije u javnosti, a posljednja u nizu je rasprava člana Upravnog odbora KCUS-a i zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Dragana Stevanovića i dežurne političke analitičarke Ivane Marić.

Ivana Marić u svojoj objavi na Facebooku otvoreno brani ministra Rimca, prebacujući krivicu na Gavrankapetanovića i na SDP.

Marić je izjavila da se sada najviše žuri televiziji Hayat i Draganu Stevanoviću imenovanje Gavrankapetanovića.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

Pošto šute oni koji bi trebali informisati javnost, moram ja to uraditi jer su se počele iznositi nepotpune i pogrešne informacije, pa i špekulacije. 

UO KCUS-a je prije mjesec dana imenovao dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Da bi imenovanje bilo konačno, potrebna je prethodna saglasnost ministra zdravstva FBiH. To odobrenje se obično dobije u roku od par dana, ako su ispunjene sve pravne pretpostavke.

Neki mediji su pisali da ministar ima rok od 30 dana da potpiše saglasnost, međutim taj rok nije predviđen ni Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ni Statutom KCUS-a.

Bilo bi korisno da oni koji su taj rok spomenuli kažu i gdje je to propisano. 

Ministarstvo zdravstva je već zaprimilo žalbe dr. Mekića i dr. Salihagić u kojima osporavaju imenovanje dr. Gavrankapetanovića jer ne posjeduje potrebna znanja iz zdravstvenog menadžmenta, što je jedan od uvjeta za generalnog direktora

Oni su na desetinama stranica argumentirali svoje navode i najavili da će pokrenuti kaznene prijave u slučaju imenovanja.

Nadležne osobe iz ministarstva također smatraju da taj uvjet nije ispunjen, dok dr. Gavrankapetanović tvrdi drugačije i kao dokaz za to spominje presudu vezanu za njegovo imenovanje za direktora Opće bolnice od prije par godina. 

Zbog svega toga, prije davanja saglasnosti, ministar ima obavezu da ispita da li je imenovanje legalno, jer bi u suprotnom snosio krivičnu odgovornost. Tako da je razlog za izostanak saglasnosti isključivo pravne, a ne političke ili lične prirode, kao što neki tvrde.

Banalno rečeno, zašto bi ministar iz HDZ 1990 riskirao krivičnu prijavu jer NiP-ov kandidat ne ispunjava uvjete.

Mediji su već pisali da je mjesto generalnog direktora KCUS-a pripalo NiP-u, a oni su predložili dr. Gavrankapetanovića.

Za njegov izbor su glasali skoro svi članovi UO KCUS-a, od članova iz NIP, SDP i NS, pa do članova koje je u UO imenovala SDA.

Tako da stranke poštuju dogovor, ali je dokumentacija upitna. 

Zanimljivo je da se s imenovanjem ne žuri ni dr. Gavrankapetanoviću, ni UO, ni NiP-u već najviše Hayatu i SDP-ovcu dr. Draganu Stevanoviću, članu UO KCUS-a.

Pri tome se koriste uvredama i optužbama, svako iz svog razloga za nestrpljenje i nervozu. Dr. Stevanović je član UO tako da ima mogućnost da uloži žalbe ili tužbe, ukoliko smatra da ministar ne poštuje propise, jer pisanje po društvenim mrežama i davanje izjava za medije ne povlači pravne posljedice. 

Ukoliko dr. Gavrankapetanović ispunjava sve uvjete, neće biti problem da to i dokaže i uskoro dobije saglasnost ministra.

A pošto se ova priča vuče još od njegovog imenovanja za direktora OB, čak je i za njega bolje da se to pitanje konačno riješi, pa da bude siguran da ga SDA neće time ucjenjivati u naredne četiri godine, ne bi li se na isti način osvetili za prijevremenu smjenu dr. Izetbegović. 

Dragan Stevanović je naveo da se takavica oko imenovanja generalnog direktora KCUS nastavlja i da je portali uživaju razvlačiti u svojim objavama

"Razlog je jednostavan , kada imaš lobije u pozadini i podobnog a ne sposobnog ministra, očito bez vizije, onda se to mora dešavati. Dakle ministre zdravlja FBiH ili postoji Vaša saglasnost da je Privremeni UO KCUS po važećim propisima imenovao generalnog direktora KCUS ili NE POSTOJI ali onda očekujem na Zakonu zasnovane taksativne razloge.

U tom slučaju očekujem i Vaš zahtjev da se smijeni Privremeni UO KCUS jer je postupao nezakonito i imenuje novi.
I to je sva mudrost", napisao je Stevanović na društvenim mrežama.  

 (SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...