SNSD-ova PERJANICA IZVLAČILA DRŽAVNI NOVAC: Kako je i kome Staša Košarac podijelio 600.000 KM iz budžeta

Općina Posušje za manifestaciju Božić u Posušju dobila je 21.500 KM., a Udruženje mladih KISS, Kiseljak za božićni sajam dobilo je 15 000 KM.

  • Politika

  • 21. Jan. 2024  

  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine objavilo je podatke o tome kome je dodijelo ukupno 600.000 KM sa pozicije "Tekući transferi i grantovi", za podršku organizatorima sajamskih i drugih manifestacija i aktivnosti u zemlji, usmjerenim na promociju i razvoj privrede BiH, piše Raport.ba.

Marketinška agencija „Mint“ iz Banja Luke na čijem je čelu Milena Mijatović dobila je najviše sredstava iz budžeta predviđenog za sajamske manifestacije i to 80 000 KM. Za razliku od drugih dobitnika koji su sredstva dobili za prošlu godinu, Agencija „Mint“ je novac dobila za organizaciju Balkan Solar Summita za 2024.godinu.

Sponzorira ih Ministarstvo, a od učesnika naplaćuju i do 600 KM

Nije poznato zbog čega je upravo ovoj agenciji dodijeljeno najviše, našeg, novca poreskih obveznika.

Manifestacija Balkan Solar Summit, kako je vidljivo iz informacija dostupnih sa zvanične stranice, bit će održana 8. i 9. februara u Banjoj Luci. Nesumnjivo je da je tema o solarnim panelima veoma atraktivna posljednjih godina u BiH, međutim nejasno je zbog čega se privatnoj agenciji iz budžeta jednog državnog ministarstva plaća organizacija jednog događaja za čije učešće ta agencija uzima i kotizaciju.

Naime, prema podacima sa zvanične stranice Balkan Solar Sumit 2024 vidljivo je da će učesnici platiti kotizaciju za učešće na ovom događaju između 400 i 600 KM, u zavisnosti da li su prijavu za učešće poslali u prošloj ili u ovoj godini. U tu cijenu nije uračunat smještaj za učesnike, pa je nejasno na što će biti potrošeno 80.000 KM državnog novca i koja je korist države od ove manifestacije kad je već obilato sponzorira državno ministarstvo na čelu sa Stašom Košarcem.

„Tokom dvodnevnog samita, istražujemo teme poput energetskih izazova, obnovljivih izvora energije, karbonskog otiska i zelenih gradova. Ovo je prilika za kompanije da predstave svoje proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost. Ključni igrači industrije, lideri poslovnog svijeta i politički vizionari će se udružiti da razmjene svoje vizije i iskustva“- navodi se između ostalog na stranici Balkan solar summita, a kako se vidi iz liste učesnika među njima je i Amer Jerlagić koji, gle čuda, uopšte neće govoriti o solarnim panelima nego o minihidrocentralama čija je gradnja u FBiH zabranjena.

Za razliku od banjalučke agencije koja organizira konferenciju o solarnim panelima, Bosna Bank International d.d. Sarajevo-Business Forum za organizaciju 12. međunarodne investicijsko-poslovne konferencije "Sarajevo Business Forum 2023" dobila je 15 puta manji iznos novca iz budžeta MVTEO, odnosno samo 5.100 KM .

Na drugom mjestu po visini sredstava koje je Košarac dodijelio za raznorazne manifestacije je Udruženje građana Ekonomski forum Banja Luka, koje je dobilo 66 000 KM za organizaciju Jahorina ekonomskog foruma održanog prošle godine. Predsjednik ovog udruženja je Goran Račić, ujedno i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah, Tešanj dobilo je 50.000 KM, za organizaciju prošlogodišnjeg Međunarodnog sajma privrede Tešanj, a isto toliko dobila je kompanija nLogic d.o.o., Sarajevo za organizaciju manifestacije Sarajevska energetska i klimatska sedmica 2023.

Ko je još dobio novac iz budžeta MVTEO

Firma RS Consulting and Trade d.o.o. Banja Luka za organizaciju 3. međunarodni sajam turizma "Banja Luka 2023" dobio je 40.000 KM, a toliki iznos novca dodijeljen je i za manifestaciju VI. međunarodne "BH sedmice inženjerstva" u organizaciji udruženja Kulturmedia Sarajevo.

Općina Rogatica uz pomoć para iz državnog budžeta organizovala je "57. Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam Rogatica 2023", a za to su dobili 35 000 KM.

Medijska kuća Glas srpske za organizaciju 8. međunarodnog sajma knjige "Banja Luka 2023" dobila je 30.000 KM , koliko je dodijeljeno i U.D. BOMS-expo d.o.o. Gračanica za sajam Grapos expo.

Privredna komora FBiH za manifestaciju Perspektive cirkularne ekonomije u BiH baziranoj na održivom upravljanju otpada dobila je 20 000 KM .

Nuhanović d.o.o. Lukavac za organizaciju 1. međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST" 2023 dobio je 10 000 KM, a Općina Čitluk za manifestaciju "Dani berbe grožđa Brotnjo " 2023 dobila je od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 20 000 KM.

Općina Posušje za manifestaciju Božić u Posušju dobila je 21.500 KM., a Udruženje mladih KISS, Kiseljak za božićni sajam dobilo je 15 000 KM.

U nastavku teksta pogledajte kompletnu listu organizacija koje su dobile novac od MVTEO za sajamske i druge manifestacije.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...