DODIK SE OBRUŠIO NA SDA, BRANI TROJKU: "Februar se bliži, posljednji sastanak dao je dovoljno prostora za optimizam..."

"Očekujem da EU odredi precizan datum za pregovore i učini proces kredibilnim..."

  • Politika

  • 22. Jan. 2024  

  • 2

Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovoga puta idemo sa uvjerenjem da će predstavnici "Trojke" ostati privrženi zajedničkom cilju o kojem postoji konsenzus svih strana, a to je evropski put. Taj put je jedini način na koji BiH može ići naprijed.

Jasno je da optužbe koje dolaze iz SDA stvaraju problem "Trojci", ali interes svih stranaka treba da budu reforme koje će je učiniti funkcionalnijom i stabilnijom, napisao je Milorad Dodik.

Politički lider bosanskih Srba objavio je na jednoj od svojih "službenih" stranica autorski tekst, prenosi Poltički.ba.

Evo šta je još napisao:

"Dijalog i dogovor su osnova te stabilnosti i funkcionalnosti, a to je ono što SDA godinama pokušava izbjeći.

Nismo naivni da mislimo da predstavnici "Trojke" ne bi pokušali nešto slično, ali je jasno da nemaju kapaciteta za tako nešto, te da su u tom kontekstu svjesniji da više ne mogu prenose priče o dominaciji Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda, a to vide u njihovoj spremnosti na razgovor.

SDA je najavljenim blokadama pokazala svoje prave namjere, ali nas to neće spriječiti da nastavimo aktivno raditi i učiniti sve da provedemo potrebne reforme.

Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju njegov očaj, jer je došao do dna. Zločinca Mehmedagića patriotom može nazvati samo obmana, ili neko ko je u velikom strahu od onoga što bi se moglo otkriti u narednom periodu.

Taj patriota, kako ga Izetbegović naziva, radio je po njegovom nalogu.

Od zajedničkih institucija napravili su institucije SDA i svojim opasnim djelovanjem rasparčali BiH, a za sve to su imali podršku stranaca.

*Sada su ovdje neki novi ljudi koji su bili dio tih struktura i kod njih primjećujemo izjave koje podsjećaju na vrijeme kada je SDA sve pitala, ali oni nemaju taj kapacitet niti mogu ići tako daleko čak i sa podršku stranaca, jer je SNSD pobijedio na prošlim izborima osigurao da je glasanje srpske neizbježno. Želimo da se dogovorimo i to ćemo učiniti, ali Bošnjaci nikada neće dominirati i provoditi svoj plan na ovim prostorima. Tu im neće pomoći ni Amerika, ni Britanija, ni Njemačka, ni pravi ili lažni predstavnici stranog faktora. I to ne zato što ja tako kažem, nego zato što tako piše u Ustavu i svim dokumentima na kojima počiva BiH i na kojima počiva zakon.

Februar se bliži, posljednji sastanak dao je dovoljno prostora za optimizam. RS će ostati pri svojim stavovima, a nadamo se da "trojka" neće biti obeshrabrena optužbama iz SDA. Bosna i Hercegovina je predugo bila zarobljena i zaglavljena zbog svojih opasnih aktivnosti i bošnjački predstavnici su iz toga mogli nešto naučiti.

Lažno državljanstvo je potrošeni projekat i iluzija u Bosni i Hercegovini.

RS želi da Federacija funkcionira podjednako uspješno, da dobije budžet, da krene, da radi na projektima u oba dijela, da sarađuje i poštuje jedni druge. Želim da vjerujem da je uspješna saradnja zasnovana na međusobnom uvažavanju moguća i da će trud koji pokažu svi predstavnici stranaka na vlasti biti prepoznat i od strane EU.

Mnogo je urađeno i ovaj put će Evropa svojim odlukama pokazati da li je ozbiljna po pitanju Bosne i Hercegovine.

Očekujem da EU odredi precizan datum za pregovore i učini proces kredibilnim. Bilo šta drugo bi ojačalo nepovjerenje", poručio je Dodik u svom autorskom tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...