VESNA PUSIĆ ZA “SLOBODNU BOSNU”: "To što je danas uradio Plenković je NEDOPUSTIVO!"

"Ignoriranje institucija države je kardinalna pogreška hrvatske politike prema BiH i jedan od bitnih razloga njezine nevjerodostojnosti", kaže Pusić.

  • Politika

  • 23. Jan. 2024  23. Jan. 2024

  • 19

U zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas su boravili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Nizozemske Mark Rutte i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Premijer Hrvatske je izazavao diplomatski skandal jer je odbio doći u Predsjedništvo BiH kako se ne bi susreo sa predsjedavajućim Željkom Komšićem koji dolazi iz reda hrvatskog naroda. U svečanom salonu Predsjedništva BiH uz zastave EU, BiH i Nizozemske bila je postavljena i zastava Hrvatske.

“Zaobilaženje Predsjedništva BiH, kao jedne od ključnih institucija države je nedopustivo. To je kontraproduktivno i za BiH, kao i za hrvatsko posredovanje u ubrzavanju BiH puta prema EU članstvu”, kazala je u izjavi za “Slobodnu Bosnu” bivša hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, te dodala:

“Institucije su institucije pa ako u njima ne sjede ratni zločinci, trebaju se poštovati. Ignoriranje institucija države je kardinalna pogreška hrvatske politike prema BiH i jedan od bitnih razloga njezine nevjerodostojnosti.”

Nakon okončanih sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH, delegacijom Vijeća ministara te šefovima Parlamenta, Ursula Von der Leyen, Mark Rutte i Andrej Plenković održali su konferenciju za medije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je za svoj izostanak na sastanku u Predsjedništvu BiH kazao je kako ovaj njegov potez nije bio “usmjeren nepoštovanjem prema instituciji Predsjedništva BIH”

"Kada je riječ o tome, potez nije bio usmjeren nepoštovanjem prema instituciji Predsjedništva BIH, dapače. Zahvaljujući Hrvatskoj ovaj “tim Europa” je danas u Sarajevu. Moj potez odnosi se na jedna problem koji postoji u BIH od 2016. godine, a odnosi se na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BIH. Gospodin Komšić biran je ne većinskom voljom hrvatskog, već glasovima drugih naroda. Mi smo jako protiv toga, ne što imamo nešto protiv Komšića, nego principijelno. On je za Vladu RH bez legitimiteta većinske volje hrvatskog naroda. Vidim po komentarima da smo se negdje neformalno sreli, pa bih ga ja upitao kako da je od svih neprijatelja ja budem Putin u njegovim riječima pred UN-om", rekao je Plenković.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...