BUKTI GAY AFERA U HRVATSKOJ: Zoran Milanović podigao prašinu u vezi seksualne orijentacije ministra ekonomije, oglasio se i Andrej Plenković

Sve je zakuvao bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

  • Regija

  • 24. Jan. 2024  

  • 0

Kada je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, ničim izazvan, progovorio da je novi ministar ekonomije Damir Habijan gay, uslijedile su reakcije koje ne prestaju.

Čak su se sukobila dva gay udruženja koja imaju suprotstavljene stavove treba li seksualnu orijentaciju visokih političara iznositi u javnost. Jedni smatraju da je to lična stvar, a drugi da je to obaveza.

Sve je zakuvao bivši ministar zdravstva Darko Milinović, koji je izbačen iz HDZ, objavivši svoju fotografiju golog torza, kakve je objavljivao i Habijan dok nije postao ministar.

Ubrzo je sve takve fotografije uklonio sa društvenih mreža. Mnogi smatraju da je motiv Milanovića da progovori bio mala osveta što ga je Habijan kritikovao.

"Habijan je gay, ne živi u ormaru. Pa i novi francuski premijer je gay", rekao je Milanović i šokirao javnost.

alt

Ministar ekonomije Hrvatske Damir Habijan

Predsednik gay Udruženja "Dugina porodica" Daniel Martinović smatra da predsjednikov postupak ima elemente političkog obračuna.

"On je odnedavno ministar i prije mi to liči na obračun Plenkovića i Milanovića. To šta je uradio predsjednik nije u redu. Moja je pretpostavka da Habijan, ako je gay, nije jedini u HDZ", kaže on.

Vladajući, iz čijih je redova novi ministar, osuđuju šefa države, jer je vrijeđao žene i mnoge koji drukčije misle od njega, a politički analitičar Žarko Puhovski kaže da "izbacuje riječi prije nego što shvati o čemu se uopće radi".

Poremećaj

Milanovićeva kancelarija podsjetila je da je Damir Habijan, "kao ozbiljan pravnik i advokat", uvrijedio predsjednika. On je, naime, prije za predsjednika Hrvatske rekao da je osoba koja očito ima bipolarni poremećaj.

Brojne su i reakcije građana, jer je to preko noći postala tema dana. Dok neki osuđuju Milanovića da je izgubio kompas, drugi smatraju da nije rekao ništa loše i da se nepotrebno diže buka.

"Milanović nije uvredio Habijana, ako je gay onda je OK ako nije, isto je OK", jedno je od mišljenja građana na društvenim mrežama. Oni koji podržavaju šefa države nabrajaju i koje uvrede dobija od premijera Andreja Plenkovića, sa kojim je u stalnom sukobu.

"Zamislite da ja počnem govoriti ko je kojeg seksualnog opredeljenja", komentarisao je zapaljivi slučaj premijer Plenković, ujedno ponudivši odgovor da bi ga prozvali "diktatorom, staljinistom i najnekulturnijim čovjekom".

Iz Milanovićeve kancelarije nedavno je stiglo i saopćenje u kom se kaže da biti gay nije uvreda, ni problem, "osim ako si dio licemjerne političke družine". Očito se to odnosi na konzervativni HDZ, pa je i ova priča svedena u okvir političkog obračuna šefa države sa HDZ, i to pred hrvatske izbore.

Hrvatska je već i prije bila suočena sa javnim deklarisanjem da je neki visoki političar proglašen gay. Riječ je o tada zastupniku SDP-a u Saboru Domagoju Hajdukoviću, ali to nije izazvalo ni približno buku kao sada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...