IRAČANI GUBE STRPLJENJE ZA AMERIKANCE: "Umjesto što gađate našu državu, radite nešto u Gazi"

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, mreža milicija koja je prihvatila odgovornost za desetke nedavnih napada na američke i koalicijske snage u Iraku.

  • Svijet

  • 24. Jan. 2024  

  • 0

Irak je u srijedu nazvao američko gađanje lokacija provladine milicije Hashd al-Shaabi (Snage narodne mobilizacije) "kršenjem iračkog suvereniteta". Napad na sjedište Hashd al-Shaabija u Al-Qaimu i Jurf Al-Sakhru "napad je i flagrantno kršenje iračkog suvereniteta" i samo eskalira napetosti, citirala je službena novinska agencija INA izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost Qassima Al-Araija.

"Umjesto bombardovanja i gađanja sjedišta iračke nacionalne institucije, američka bi strana trebala poduzeti korake kako bi zaustavila eskalaciju u Gazi", dodao je Al-Arai.

U utorak je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao da su SAD izvele napade na tri objekta koje koristi skupina Kataib Hezbollah koju podržava Iran i druge frupe povezane s Iranom u Iraku usred napada na američke snage u Iraku i Siriji.

"Ovi precizni napadi izravan su odgovor na niz eskalirajućih napada na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji od strane milicija koje sponzorira Iran", rekao je u izjavi.

Odmazdni udari uslijedili su nekoliko dana nakon što je više projektila gađalo iračku vojnu bazu Ain al-Asad u subotu, u kojoj su smještene američke trupe.

Odgovornost za napad preuzeo je Islamski otpor u Iraku, mreža milicija koja je prihvatila odgovornost za desetke nedavnih napada na američke i koalicijske snage u Iraku. 

Napetosti su eskalirale na Bliskom istoku kada je Izrael pokrenuo razorni napad na Gazu kao odmazdu za prekogranični upad palestinske militantne grupe Hamas u Izrael 7. oktobru, pri čemu su američke baze u Iraku i Siriji napadnute od grupa koje podržava Iran dok su napadi jemenskih Huta na komercijalnim brodovima u Crvenom moru nastavljaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...