"POVEST ĆEMO RAT PROTIV AMERIKE": Nikad opasnije prijetnje Iraka, cijela regija srlja u propast? (VIDEO)

"'Agresivno kršenje' suvereniteta Iraka imat će 'ozbiljne posljedice' po regiju", upozorio je portparol.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Agresivno kršenje suvereniteta imat će ozbiljne posljedice.

Američka vojska izvela je napad dronom u Bagdadu gađajući vođu ključne milicije savezničke iračke vlade koju Vašington okrivljuje za niz napada na američke snage širom regiona posljednjih mjeseci. Iračke i sirijske diplomate iznijele su svoj slučaj u UN kako bi osudile SAD zbog kršenja njihovog suvereniteta.

Lider pokreta Kataib Hezbolah obećao je da će "ostati nepokolebljiv" u svetom ratu milicije protiv američkih snaga u regionu nakon napada dronovima u srijedu na jednog od njegovih najviših komandanata.

Agresija SAD "poziva nas da ostanemo nepokolebljivi u džihadističkom pristupu", rekao je generalni sekretar Abu Husein Al Hamidavi u saopćenju objavljenom u četvrtak, tražeći od Boga da podari porodicama komandanta Abu Bakra al Saadija i drugih ubijenih u napadu "strpljenja i utjehe".

Al Saadi, komandant milicije zadužen za antiameričke i antiterorističke operacije Kataib Hezbolaha u Siriji, ubijen je u američkom napadu u Bagdadu nakon što je u njegovo vozilo udario dron. U napadu su ubijena i druga dva neimenovana pripadnika milicije.

CENTCOM, borbena komanda Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za američke vojne operacije na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, tvrdi da je u napadu ubijen komandant „odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu“.

Irački zvaničnici, koji su već usred pregovora usmjerenih na okončanje misije koju predvode SAD u svojoj zemlji i protjerivanje američkih snaga, kritikovali su napad na Al Saadija kao očigledno kršenje suvereniteta zemlje, a portparol vlade je rekao da agresija „podriva sve sporazume između Iraka i SAD“.

"'Agresivno kršenje' suvereniteta Iraka imat će 'ozbiljne posljedice' po regiju", upozorio je portparol.

Kataib Hezbolah, koji ne treba miješati sa libanskim političkim i militantnim pokretom Hezbolah, iračka je militantna grupa povezana sa Narodnim mobilizacionim snagama, pokretom milicije saveznika Iraka, koji je igrao ključnu ulogu u pobjedi Islamske države i terorista koje sponzoriše Zapad u Siriji. Milicija je postala centralna snaga u „Islamskom otporu u Iraku“ - pokretu koji poziva na potpuno protjerivanje svih američkih snaga iz Iraka i Sirije.

Islamski otpor počeo je da pojačava napade na američke okupacione baze u Siriji i objekte u Iraku sredinom oktobra odgovarajući na punu podršku Washingtona Izraelu u njegovom ratu u Gazi. Krajem januara, nakon što je napad milicije pogodio američku vojnu ispostavu u Jordanu, odmah preko granice od ilegalne američke baze u južnoj Siriji, ubivši tri američka vojnika i ranivši 47, SAD su pokrenule masovne napade na snage širom regiona.

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi priznao je u utorak da je lagao novinare nekoliko dana ranije tvrdeći da je Vašington obavijestio Bagdad uoči prošlonedjeljnih udara.

"Ispostavilo se da su te informacije bile netačne i svakako se kajem zbog greške i nadam se da ćete razumjeti da iza toga nije bilo zle namjere, nikakve najmere da se prevari ili da se pogriješi", rekao je Kirbi.

Republikanska poslanica Marjorie Taylor Greene osudila je napade Bidenove administracije u Iraku i Siriji prošle nedjelje, navodeći na društvenoj mreži X (bivši Twitter) da to sugeriše da je Amerikancima „muka od toga što vlada potpuno ignoriše sve pobleme kod kuće dok bombarduje stočare i strane teroriste u inostranstvu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...