PREOKRET NA SVJETSKOM TRŽIŠTU: Cijene nafte porasle, pad vrijednosti američkog dolara u odnosu na euro...

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2024  25. Jan. 2024

  • 0

Na svjetskim su berzama cijene dionica porasle, najviše na kineskim tržištima jer su tamošnje vlasti najavile nove mjere za poticanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 2,5 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu i Šangaju zahvaljuje se najavi centralne kineske banke da će od februara smanjiti stopu izdvajanja obavezne rezerve banaka kako bi se poboljšala likvidnost i potaknulo kreditiranje. Na taj način monetarne vlasti pokušavaju podržati ekonomiju, koje već dulje vrijeme raste sporije nego što se očekivalo.

I dok su kineske burze porasle, na ostalim se tržištima u regiji trguje opreznije jer nema previše razloga za kupovinu dionica. Tim više što su splasnule špekulacije da bi centralne banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope već u prvom tromjesečju.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,26 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,48 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,10 na 147,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0860 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,47 posto, na 80,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,57 posto, na 75,50 dolara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...