"SB" NA PRESSU: Smajić i Emrić upozoravaju da se pokušava ozakoniti skandalozna praksa (FOTO)

Emrić je komentirajući dva predložena zakona Vijeća ministara BiH kazao kako je zanimljivo da su oba prijedloga uvrštena u dnevni red Doma naroda prije nego na Vijeću ministara.

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2024  

  • 0

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Džemal Smajić i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić obratili su se javnosti zbog predloženih izmjena i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine i predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Emrić je komentirajući dva predložena zakona Vijeća ministara BiH kazao kako je zanimljivo da su oba prijedloga uvrštena u dnevni red Doma naroda prije nego na Vijeću ministara.

  • Što znači da su Trojka, SNSD i HDZ već dogovorili šta će biti usvojeno. Ničim se nije obrazložila hitnost usvajanja zakona. Istina je da je Forti jedino hitno to da najkraće ispuni želje partnera u vlasti i želi onemogućiti amandmansku saglasnost. Predloženo je da vlasnici Agencije mogu biti imenovani neograničeno. Neko želi više puta biti imenovan u Vijeću Agencije. Za pretpostaviti je da se nekome od sadašnje vlasti želi omogućiti više mandata u Vijeću Agencije. Čuo sam da je razlog za hitnost da novi mandat dobije trenutna predsjedavajuća Vijeća Agencije – rekao je Emrić.

Smajić je komentirao i da se želi omogućiti da savjetnici ne moraju imati državljanstvo Bosne i Hercegovine.

  • Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 35. sjednici koja je održana 11. januara 2024. godine usvojilo (glasovima ministara iz sva tri naroda) Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i poslalo ga u redovnu proceduru Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Navedeni Prijedlog zakona je na Dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za 30. januar 2024. godine kao i na sjednici Doma naroda koja je zakazana za 31.01. 2024 godine. Ukoliko ove izmjene zakona budu usvojene u oba doma, uskoro će 34 zvaničnika Bosne i Hercegovine (članovi Parlamentarne skupštine, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, ministri i zamjenici ministara, guverner i viceguverneri Centralne banke) imati mogućnost da angažuju savjetnike koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, koji nemaju završen fakultet i mogu biti penzioneri.

Kako nabrojani zvaničnici u prosjeku imaju najmanje po tri, a neki i četiri savjetnika, to znači da bi više od 100 osoba moglo biti angažovano na pozicijama savjetnika u Bosni i Hercegovini koji nisu njeni državljani. Svi oni će biti plaćeni iz budžeta Bosne i Hercegovine – kazao je Smajić.

Dodao je da prema zakonima Bosne i Hercegovine do sada to nije bilo moguće.

  • Međutim, presedan je napravio Nenad Nešić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u svoj kabinet  u Ministarstvu sigurnosti BiH početkom 2023. godine doveo izvjesnog Željka Avramovića iz Srbije, za kojeg nikada nije potvrdio posjeduje li državljanstvo Bosne i Hercegovine. Sada se pokušava ozakoniti ova skandalozna praksa i da se otvori put drugima sa stavovima o BiH poput Emira Kusturice koji je bio Dodikov savjetnik i sličnih njemu koji mrze sve bosansko. Javnost mora biti spremna da bi u slučaju da Zakon prođe sutra mogli u institucijama BiH očekivati ljude poput Aleksandra Vulina na primjer.

Zar mi nemamo dovoljno obrazovanih ljudi koji traže posao, nego nam trebaju strani državljani sa srednjom stručnom spremom koji čak mogu biti i penzioneri. Ovo je još jedan u nizu „kompromisa“ tzv. Trojke, kojim se planski urušavaju institucije Bosne i Hercegovine. Ovakav način rada ćemo zaustaviti prije ili kasnije. Oni koji se igraju sa državom će odgovarati i politički a i na druge načine – poručio je Smajić.

(Hayat)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...