ZAKAZAO SOCIJALNI DIJALOG: Završen sastanak Dodika i predstavnika poslodavaca, bez dogovora o...

(...) minimalnoj plati.

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2024  25. Jan. 2024

  • 0

Trosatni sastanak predstavnika poslodavaca i Privredne komore sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom završen je bez konkretnog dogovora.

Poslodavci kažu da su iznijeli brojne probleme sa kojima se suočavaju. 

U Privrednoj komori smatraju da je zakazao socijalni dijalog u RS-u i da je o najnižoj plati trebalo da se ranije odlučuje. 

"U narednih pet do sedam dana ćemo napraviti analizu, nakon toga ćemo vidjeti ko je to najviše pogođen i kako mu se može pomoći. Imamo poslodavce koji mogu bez problema isplatiti 900 KM, ali i one koji to ne mogu. Tražićemo koja su to preduzeća sa problemima, da zaštitimo svako radno mjesto", kazao je predsjednik Unije poslodavaca RS-a, Saša Trivić.

Predsjedik RS-a Milorad Dodik izjavio je da u tom entitetu ostaje najniža plata od 900 KM, prenosi BN TV.

Sastanku je prisustvovao i premijer RS-a Radovan Višković koji je vješto izbjegao novinarske ekipe. 

Inače, Unija poslodavaca RS-a i Privredna komora RS-a uputili su 19. januara inicijativu institucijama RS-a za suspenziju odluke o najnižoj plati za 2024. godinu.

Od 1. januara ove godine najniža plata u RS-u povećana je na 900 KM, a do tada je iznosila 700 KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...