SZIJJARTO OTKRIO NAKON SASTANKA S KONAKOVIĆEM: "Pojedine članice se javno zalažu za EU integracije Zapadnog Balkana, a u zatvorenim krugovima govore sasvim drugačije!" (FOTO)

Konaković je ponovio da Mađarska podržava evropski put BiH.

  • Vijesti

  • 26. Jan. 2024  26. Jan. 2024

  • 2

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nakon susreta sa Miloradom Dodikom, razgovarao je i sa kolegom Elmedinom Konakovićem, prenosi N1.

Konaković je ponovio da Mađarska podržava evropski put BiH.

“Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao temu jeste i ova formalna podrška u procesu koji je težak, za koji BiH nije dovoljno spremna a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz ove sve tehničke, komplikovane procedure. Mađarska je ponudila, mi prihvatili tu vrstu pomoći asistencije u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom trenutku, nadam se od marta čekaju”, rekao je Konaković.

Također, Konaković i njegov mađarski kolega potpisali su i akcioni plan BiH i Mađarske o pojačanoj podršci integracija BiH ka EU.

Njegov kolega je kazao da Mađarska od prvog jula preuzima predsjedavanje Savjetom EU. Od Zapadnog Balkana, kaže Sijarto EU može dobiti novu svježinu i polet.

“Jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Mađarske jeste da ubrza EU integracije zemalja Zapadnog Balkana jer smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost i u ovom regionu. Svi koji usporavaju proces EU integracija Zapadnog Balkana idu protiv zemalja kako Zapadnog Balkana i EU a u EU ima članica koje javno podržavaju proširenje a kada se sastanemo u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije”, rekao je on.

Podsjećamo, nakon sastanka sa Dodikom šef mađarske diplomatije je rekao da je njegova zemlja protiv politike sankcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...