ODBIJENICE ZA POZIV TROJKE DOLAZE SA SVIH STRANA: Ogrešević izjavio da vjeruje Željki Komšiću

On je, podsjetio, odbio i poziv Trojke da održe zajednički sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

  • Politika

  • 26. Jan. 2024  

  • 0

Mnogi politički događaji obilježili su posljednje dane u Bosni i Hercegovini, a upravo njih je komentarisao predsjednik NES-a Nermin Ogrešević za Hayat televiziju.

On je, podsjetio, odbio i poziv Trojke da održe zajednički sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

Za Hayat, rekao je kako se ovom pitanju mora ozbiljnije pristupiti.

"Trojka i HDZ su dogovorili da idu na Izborni zakon, da riješe na takav način članove Predsjedništva, s čim se ne slažemo… Aktivnosti su nas dovele pred svršen čin", kaže Ogrešević.

Smatra da su za takve razgovore potrebne pripreme i trud, a ne da se poziva preko mail poruka.

"Svi pritisci idu prema našoj zemlji da prihvatimo rješenja koja nisu normalna. Imamo čvrste i jasne stavove, te nećemo odustati", poručio je Ogrešević i dodao: "Bit ćemo protiv promjene Ustava i Izbornog zakona ako ne garantuju demokratske principe".

“Hajmo biti legalisti”

Komentarisao je i nedavnu posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Hajmo biti legalisti. To ne može biti Plenković tako da šalje poruke iz Sarajeva kao kad neće da se sastaje sa Komšićem", napominje.

Ogrešević smatra da se i iz ove posjete treba izvući pouka.

"Ne da se prilika BiH i normalnim snagama da urede ovu zemlju", dodaje.

“Bio je trenutak kada se Dodik mogao poslati u koaliciju”

Smatra kako izbor članova Predsjedništva BiH nije najveći problem.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte (DF), Željko Komšić, oštro je odbacio tvrdnje ministara vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke Narod i Pravda (NiP) Elmedina Konakovića da je od visokih zvaničnika Evropske unije, navodno, tražio da pregovori BiH za priključenje Europskoj uniji (EU) ne budu otvoreni.

To je komentarisao i Ogrešević.

"Vjerujem Komšiću da podržava evropski put BiH. Možda samo stvari naziva pravim imenom, dok mnogi nisu iskreni o evropskom putu", smatra Ogrešević.

Poručuje i kako bi vlast trebala više raditi sa opozicijom.

"Koalicija previše energije troši jedne na druge", napominje lider NES-a.

Lider NES-a komentarisao je i današnju konferenciju za novinare SDA.

"Bio je trenutak kada smo Dodika mogli poslati u opoziciju", navodi te zaključuje: "Kada te neko udari, ja sam za to da ga i ti udariš, politički".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...