NA IVICI KORUPCIJE: Od prodaje umjetničkih radova Hunter Biden zaradio 1,5 miliona dolara

Demokratska donatorka Elizabet Naftali kupila je dva Bidenova djela, jedno za 52.000 dolara, a drugo za 42.000 dolara. Zanimljivo, predsjednik Biden, umjetnikov otac, imenovao ju je 2022. godine u Komisiju SAD-a za očuvanje američkog naslijeđa u inostranstvu.

  • Svijet

  • 27. Jan. 2024  

  • 0

Da je u Americi svašta moguće vidimo i iz primjera Georgea Bergèsa, vlasnika umjetničke galerije koji je 2020. godine dvadesetak puta donirao novac za kampanju Donalda Trumpa, a onda nakon što je Trump izgubio potpisao ugovor o predstavljanju umjetnika Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena, piše The Washington Post, prenosi Stav.ba,

Ovaj sporazum između Bidena i Bergesa otvorio je mnoštvo sumnji i etičkih dilema, budući da se mnogi pitaju da li se kupovanjem umjetnina od predsjednikovog sina zapravo dobiva naklonost zvanične administracije. Naravno, republikanci u Kongresu nastoje saznati što više o ovim poslovno-umjetničkim transakcijama, a onda to iskoristiti protiv Bidenovih.

Prema informacijama koje je dao Berges, deset kupaca ukupno je dalo 1,5 miliona dolara za djela Huntera Bidena, koji u Americi nema status priznatog umjetnika. Od tog iznosa galerista je zadržao 40% zarade, dok je autor dobio ostalih 60% novca.

Troje je kupaca identificirano, dok ostalih sedam ostaje anonimno. Najveći udio, 11 slika, u ukupnoj vrijednosti od 875.000 dolara, pripao je Kevinu Morrisu, koji je postao jedan od Bidenovih najbližih prijatelja, a istovremeno je bio i advokat i finansijski dobrotvor.

“Stvarno mi se sviđa Hunterova umjetnost”, rekao je Moris, u zasebnom transkriptu objavljenom u utorak, u kojem ga je komisija Kongresa više puta pitala za oko 5 miliona dolara kredita koje je dao Hunteru. “I, znate, naravno, zbog toga je izložen klevetama, svašta mu se govori. Umjetnost je, po mom mišljenju kao kolekcionara umjetnina, vrlo dobra.”

Demokratska donatorka Elizabet Naftali kupila je dva Bidenova djela, jedno za 52.000 dolara, a drugo za 42.000 dolara. Zanimljivo, predsjednik Biden, umjetnikov otac, imenovao ju je 2022. godine u Komisiju SAD-a za očuvanje američkog naslijeđa u inostranstvu.

William Jacques, kolekcionar umjetnina kojeg je Bergès opisao kao "stvarno dobrog prijatelja" i klijenta njegove galerije, kupio je četiri djela za ukupno 122.500 dolara. Postoji još sedam kupaca, ali su ostali anonimni. Berges kaže da je o njegovim dugogodišnjim kolekcionarima i kupcima.

Neki republikanci i stručnjaci za etiku postavljaju pitanje da li je kupovina slika Huntera Bidena ustvari  sumnjiv način da pojedinci zadobiju naklonost Bijele kuće, s obzirom na to da je umjetnička djela teško vrednovati, a predsjednikov sin nije priznati umjetnik. Bidenov krug to oštro poriče, rekavši da slike imaju vrijednost i da niko od kupaca ne želi ništa od Bijele kuće. Također napominju da je većina njih ostala anonimna, što im je onemogućilo da traže usluge u zamjenu za kupovinu.

Berges je sklopio aranžman sa Hunterom Bidenom početkom decembra 2020, ubrzo nakon što je Joe Bajden izabran za predsednika, ali prije nego što je položio zakletvu. Tog je mjeseca kupio sliku za 40.000 dolara. U februaru 2021. Jacques je kupio još dvije slike, plativši svaku po 25.000 dolara. Naftali je tog mjeseca kupila sliku pod nazivom “Majka i kćerka” za 42.000 dolara.

Kada je prošle godine otkriveno njeno ime kao kupca i kada su je republikanci iz Kongresa propitivali, njen je advokat objašnjavao kupovinu. "Svaka insinuacija da je njena kupovina umjetnina bila neobična ili nekako neprikladna je potpuno neutemeljena", napisao je advokat Jason Abel u pismu rep. Jamesu Comeru (R-KY.). „Da budemo jasni, gospođa Naftali je kupila umjetničko djelo isključivo zato što joj se dopala umjetnost, a cijene su bile razumne.”

On je također rekao da ona nije tražila mjesto u Komisiji za očuvanje američkog naslijeđa u inostranstvu, te da to nije došlo na prijedlog  Bijele kuće već tadašnje predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Bidenovi prijatelji kažu da su pažnja javnosti i kontroverze oko prodaje umjetnina i izlaganja u galerijama oslabili Hunterovu sposobnost da proda slike, a potencijalni kupci su zabrinuti da bi kupovina izazvala sudske pozive republikanaca iz Predstavničkog doma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...