NA POMOLU NOVI SKANDAL U EVROPSKOJ UNIJI: Urusula von der Leyen nazvala Auschwitz poljskim logorom, reagovao ministar

U svijetu je juče obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

  • Evropa

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Poljska je danas protestovala zbog greške koju je u objavi na društvenim medijima napravila predsjednik Evropske komisije Ursula von Der Leyen koja je sugerisala da je nacistički logor Auschwitz bio poljski.

Objava Von der Leyen na Twitteru kasnije je ispravljena i navedeno je da je Auschwitz bio nacistički logor smrti, prenosi agencija AP.

"Kada pišete o nacističkom logoru smrti Auschwitz, onda treba naglasiti da je uspostavljen pod okupacijom Njemačke", naveo je u poruci na Twitteru poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Prema poljskom zakonu kažnjivo je optuživati Poljake za zločine nacista počinjene na poljskoj teritoriji.

U svijetu je juče obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Auschwitz.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...